chrome firefox opera safari iexplorer

Київрада відмовилися скасовувати рішення про передачу Гостинного двору під реконструкцію

17 квітня 2013 о 19:20

Київська міська рада відмовилася проголосувати за скасування рішення про передачу земельної ділянки на Контрактовій площі, 4 у Подільському районі для реконструкції будівлі Гостинного двору підприємству Укрреставрація. За поданий Тетяною Меліховою (Батьківщина) проект про скасування рішення депутати віддали лише 25 голосів (всі — депутати опозиційних фракцій) при мінімально необхідних 61, повідомляє ЛігаБізнесІнформ

Київрада також відмовилася підтримати ще один проект рішення Меліхової про ініціювання перед Кабінетом міністрів України передачі в комунальну власність будівлі Гостинного двору: за нього проголосували 38 депутатів.

Подібні проекти Меліхова вносила і раніше, однак Київрада не підтримала жоден з них.

Нагадаємо, Київрада у вересні 2012 року передав ПАТ Укрреставрація земельну ділянку площею 1,02 га на Контрактовій площі в оренду на 5 років для реконструкції будівлі під торгово-офісний центр. Орендна плата визначена в розмірі 9,5 млн. грн. на рік.

Мінкульт своїм наказом в грудні 2012 року визнав комплекс Контрактовій площі пам'яткою містобудування місцевого значення і вніс його до держреєстру. У міськадміністрації вважають, що реконструкція будівлі Гостинного проводиться законно.

Скандальна історія з Гостинним двором триває більше року. Укрреставрація стверджує, що має всі необхідні дозволи на реконструкцію, а активісти низки громадських організацій доводять, що влада за допомогою власних незаконних рішень і судів віддала історичний об'єкт бізнесменам — для перетворення на торговий центр. До недавнього часу на Контрактовій регулярно проходили зіткнення між киянами та представниками забудовника, за участю міліції, «Беркуту» та народних депутатів від ВО Батьківщина та ВО Свобода. На захист Гостиного безуспішно влаштовували мітинги, концерти і численні акції у КМДА.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути