chrome firefox opera safari iexplorer

Літо в Україні триватиме до жовтня

23 квітня 2013 о 15:19

Кліматологи прогнозують, що глобальне потепління позначиться і на майбутньому літньому сезоні. Літо 2013 року буде спекотним і довгим.

«Точні прогнози зробити складно, але, швидше за все, це літо буде більш спекотним, ніж попереднє. Про його настання ми зможемо сказати, коли середньодобова температура перевищить позначку +15, а це відбудеться десь через два тижні», — повідомив виданню «Сегодня» заступник начальника Українського гідрометцентру Анатолій Прокопенко.

За його словами, найтеплішими місяцями будуть липень і серпень: «У цей час будуть періоди дуже високої температури — до +38, а місцями навіть до +40-41. Але очікуються сильні грози і зливи. Можемо навіть зібрати два врожаї: у серпні і вересні», — відмітив Прокопенко.

За словами кліматологів, в Україні клімат змінюється в бік потепління, і не виключено, що температура близько +25 збережеться ще в жовтні. В цей період, ймовірно, вода в Дніпрі і морі буде ще теплою і можна буде навіть купатися.

«У найближчі сто років у нас буде ставати все тепліше і тепліше. Така зима, як минула, з середньою температурою до -8 і різким похолоданням наприкінці лютого або навіть в березні, стане нормою. А спекотні періоди влітку будуть тривалішими.

В той же час головною тенденцією можна вважати мінливість погоди — різкі перепади температур вже входять в норму. Крім того, збільшиться кількість та інтенсивність природних катаклізмів.

«Влітку варто чекати сильних злив з градом, восени — дощів, а взимку або навесні снігопадів, як у цьому березні. Як наслідок, нас чекають часті паводки», — підкреслила експерт-кліматолог, начальник відділу стратегічного планування Держагентства екоінвестицій Ірина Трофімова.

Нагадаємо, минуле літо 2012 року було найспекотнішим за всю історію метеоспостережень. Аномально висока температура в країні трималася кілька тижнів і досягала в деяких регіонах +41 градуса.

Джерело: Відомості
Розділи: Довкілля

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути