chrome firefox opera safari iexplorer

Медики кажуть, що під прикриттям реформи закривають лікарні

12 квітня 2013 о 08:22

У результаті проведення медичної реформи по всій країні відбувається скорочення медичних закладів. Про це на прес-конференції у четвер заявили працівники медичних профспілок і громадські активісти, повідомляє Українська правда. Життя.

Зокрема, представник незалежного об’єднання батьків «За наших дітей» Віталій Козлов заявив, що у Дніпропетровську вже закрили кілька лікарень.

«Всі знають, що стаття 49 Конституції забороняє скорочувати мережу медичних закладів. Натомість у Дніпропетровській області на сьогодні закрито три медзаклади і ще 4 планується закрити. У цьому році з 4 лікарень зробили 2 шляхом так званої оптимізації, а зараз йде боротьба за неонатологічне відділення, яке хочуть закрити у центральній частині міста і перенести в індустріальний район з поганою екологією», — зазначив він.

Крім того, за даними Козлова, у селі Висильківка Дніпропетровської області «шляхом махінацій» було проголосовано за закриття пологового відділення.

«У цьому році в планах – закриття 6 пологових відділень по області. МОЗ спустив показники: 400 пологів на рік. Тобто якщо цей показник буде нижчий в якомусь з пологових будинків, його буде закрито», — сказав він.

У свою чергу представник Харківської профспілки Швидкої допомоги Віталій Білоус зазначив, що у Харкові не вистачає бригад «Швидкої».

«За наказом МОЗ від 2008 року у Харкові має бути мінімум 150 бригад „Швидкої“. У нас ледь є 70. До того ж третина цих бригад – бригади-одиначки. Взагалі-то бригада має бути укомплектована лікарем, фельдшером, санітаром і водієм. А тут є лише лікар і водій, або фельдшер і водій», — сказав він.

«На думку рядових співробітників, оптимізація спрямована на знищення як Швидкої допомоги, так і населення», — додав Білоус.

У свою чергу голова Вільної профспілки Швидкої допомоги Максим Іонов назвав медичну реформу «бізнес-проектом». «Це мені нагадує місію на Марс – її неможливо виконати, і нею керують Білка і Стрілка», — сказав він.

Зокрема, Іонов зазначив, що весь фінансовий тягар проведення реформи лягає на місцеві бюджети, «а вони — пусті».

Крім того, за його інформацією, найближчим часом планується скорочення бригад «Швидкої» у Києві.

Як відомо, чиновники МОЗ на черговій нараді заявили, що реформа екстреної допомоги просувається добре і не викликає нарікань.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути