chrome firefox opera safari iexplorer

Подорожі на травневі свята по Україні

19 квітня 2013 о 12:09

Наближаються травневі свята. Хтось проведе їх за кордоном, хтось — вдома. Для останніх не найгірший варіант — відправитися у міні-подорож Україною. Корреспондент.net пропонує список місць, які буде цікаво відвідати.

Найбільшою популярністю серед тих, хто любить проводити вихідні в українських регіонах, користуються, ймовірно, Львів, Одеса і Закарпаття. Але в Україні повно й інших цікавих напрямків, які дозволять з інтересом провести час і трохи краще пізнати власну країну.

 

1. Наприклад, Чернігів, який деякі називають «північною столицею» України. Чи може він претендувати на статус столиці, можна, звичайно, посперечатися. Як би там не було, це одне з найцікавіших і героїчних міст країни. Екскурсію тут слід починати з Валу над Десною, на якому стоїть 12 старовинних гармат. А неподалік розташований один з найдавніших храмів Київської Русі — Спасо-Преображенський собор. Побачити місто з висоти пташиного польоту можна на дзвіниці Троїцького собору. А ще тут можна відвідати Антонієві печери, будинок Мазепи, пам'ятник Хмельницькому.

2. Поруч з Києвом розташована романтична Качанівка. Ці місця надихали Глинку, коли він працював над оперою Руслан і Людмила, а Гоголь саме тут вперше публічно прочитав повість Тарас Бульба. Качанівка — це єдина садиба, яка практично повністю збереглася у первинному вигляді, переживши і війни, і революції. Тут туристам пропонують провести екскурсію палацом і фамільною церквою, парком зі скульптурами і струмками.

3. Бердичів відомий з 1320 року, коли ця місцевість була подарована Великим князем Гедиміна родині Тишкевичів. Сьогодні це невелике, але затишне районне місто за 43 км на південь від Житомира. Тут можна відвідати монастир-фортецю кармелітів, костел Святої Варвари, де вінчався французький письменник Оноре де Бальзак, і просто насолодитися неквапливим життям цього маленького містечка. Раніше тут було багато євреїв, і за легендою одного разу старий єврей-кравець запитав у Бальзака, де він шив костюм. Той відповів, що в Парижі, і при цьому уточнив, що міста відокремлюють один від одного понад дві тисячі кілометрів. Кравець здивувався: «Подумати тільки, як далеко від Бердичева, а шиють дуже гарно».
4. Є неподалік від Києва і Буки — дивовижний і абсолютно нетиповий для тутешніх рівнин каньйон, що тягнеться на п'ять кілометрів. Красива річка Гірський Тікич і величезні стрімкі скелі дозволять насолодитися прекрасними видами і зробити кілька цікавих фотографій. Річка прорізала собі русло у гранітних відкладеннях, вік яких близько складає близько двох мільярдів років. Тут є навіть власний водоспад Вир.
5. 9 травня в Кам'янець-Подільському починається фестиваль середньовічної реконструкції Битва націй. Триватиме він три дні. За цей час можна буде поспостерігати за боями середньовічних лицарів, а також за масовим боєм — бугуртом. Тут влаштують історичний табір, де проводитимуть майстер-класи зі стрільби, виступи художніх колективів, ярмарок майстрів. Організатори також обіцяють проводити екскурсії по Хотинському замку над Дністром. Кам'янець-Подільський — гарне місто з низкою архітектурних пам'яток.
6. З цікавістю можна провесить вікенд у Полтаві. Це дуже затишне і чисте місто – чудове місце як для романтичного вікенду, так і для сімейного відпочинку. Тут розташовані садиба Івана Котляревського, де можна подивитися, як жив відомий український письменник, а також Успенський собор. Також тут можна відвідати музей Полтавської битви і з'їздити на хутір поблизу Диканьки. Це оспіване Гоголем містечко розташоване за  25 кілометрів від Полтави.

 

7. Є в Україні і розваги для любителів індустріального туризму. Наприклад, недобудована Кримська АЕС у місті Щолкіно. Будівництво станції призупинили після аварії на Чорнобильській АЕС, хоча готовність першого енергоблоку склала 80%, другого — 18%.

 

8. У Донецькій області є містечко Соледар з величезними соляними шахтами. У справжній шахтарській клітці вас спустять на глибину 300 метрів. Тут екскурсоводи покажуть рудники, соляні галереї, де всі стіни і фігури зроблені із солі. І навіть підлога галерей засипана сіллю. Туристи розповідають, що відчуття тут такі, ніби потрапив у казку.

Нагадаємо, на травневі свята в 2013 році українці будуть відпочивати десять днів. Уряд, зокрема, рекомендує підприємствам і організаціям перенести робочі дні з п'ятниці, 3 травня, на суботу, 18 травня, з п'ятниці, 10 травня, на суботу, 1 червня. Так, на травневі свята українці відпочиватимуть з 1 по 6 травня, оскільки свято Великодня у 2013 році припадає на 5 травня, і з 9 по 12 травня.

Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути