chrome firefox opera safari iexplorer

Половина українців, якби мали вибір, хотіли б народитися знову в Україні

03 квітня 2013 о 12:54

Про це свідчать передані УНІАН результати опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг». Згідно з результатами дослідження, 9% опитаних обрали б Росію, 5% – Німеччину, 4% – США, по 2% – Великобританію, Італію, Швейцарію, Францію, по 1% – Польщу, Канаду, Швецію, Білорусь.

Разом з тим, 2% – обрали б СРСР, близько 4% – інші країни. 16% опитаних не змогли відповісти на запитання. Загалом 15% опитаних, якби мали можливість обрати країну, де народитися, обрали б країни Євросоюзу, ще 4% – США. Натомість Росію, Білорусь, Казахстан обрали б близько 10% респондентів, ще 2% – обрали б СРСР. Росію найчастіше обирали на Донбасі (18%), Півдні (13%) та Сході (13%) країни. Німеччину, США, Італію, Великобританію – на Заході і Півночі країни. Разом з тим, в Центрі країни найчастіше обирали Україну.

Чим молодші респонденти, тим менше серед них тих, хто хотів би народитися в Україні: лише 40% молоді обрали б Україну, водночас серед старших людей таких у 1,5 рази більше. Кожен десятий молодий українець хотів би народитися в США, трохи менше – в Німеччині та Великобританії. Жінки більше прив’язані до України, ніж чоловіки. Останні частіше обирали Росію, Німеччину та США. Цікаво, що кожен десятий виборець КПУ хотів би народитися в СРСР.

Кожен шостий виборець Партії регіонів та КПУ хотів би народитися в Росії. Натомість кожен шостий виборець «УДАРу» обрав би Німеччину. Найбільш відданими країні виявились виборці «Батьківщини» та «Свободи» – майже 60% з них, якби мали можливість обрати країну, де народитися, обрали б Україну. *** Всього в ході дослідження, проведеного 22 – 28 лютого 2013 р, опитано 2 тис респондентів. Опитування проведено в усіх областях України методом особистого формалізованого інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face).

Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень, близьких до 50%, похибка становить не більше 2,2%, для значень, близьких до 30%, — не більше 2%, для значень, близьких до 10%, — не більше 1,3%, для значень, близьких до 5%, — не більше 1%.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути