chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні відзначається Всесвітній день авіації і космонавтики

12 квітня 2013 о 09:42

За рішенням Міжнародної авіаційної федерації, 12 квітня відзначається як Всесвітній день авіації та космонавтики.

Про це повідомляє УКРІНФОРМ.

Саме в цей день, 12 квітня 1961 року, громадянин СРСР майор Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі «Восток» вперше в світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів. Він зробив один виток навколо земної кулі, що тривав 108 хвилин.

Розвиток пілотованих польотів проходив поетапно з урахуванням досягнутих науково-технічних результатів і появи нових наукових, господарських і технічних завдань. Від перших пілотованих кораблів і орбітальних станцій до багатоцільових космічних пілотованих орбітальних комплексів — такий шлях, пройдений радянською пілотованою космонавтикою.

Яскраві успіхи космонавтики є закономірним результатом самовідданої праці багатьох тисяч людей, десятків трудових колективів, які роблять все від них залежне в ім’я прогресу космічної галузі.

Понад 50 років тому, у 1962 році, у космосі побував перший українець — Павло Попович, уродженець м. Узин на Київщині. Тоді відбулася в космосі зустріч між кораблем «Восток-3», пілотованим Андріяном Ніколаєвим, і «Восток-4» — Павлом Поповичем.

У 1997-му перший космонавт України Леонід Каденюк здійснив свій політ у складі спільного екіпажу на американському космічному кораблі «Коламбія». На борту шатла українець працював над біологічним експериментом щодо впливу невагомості на рослини. Цей політ супроводжувався широкою інформаційною кампанією в українській пресі. А Каденюк став відомий як перший українець у космосі.

В Україні цей День має назву День працівників ракетно-космічної галузі України і закріплений Указом Президента України від 13 березня 1997 року № 230/97, і святкується щороку 12 квітня.

Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути