chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні вночі можна спостерігати щорічний метеоритний дощ

22 квітня 2013 о 17:34

У ніч з 22 на 23 квітня мешканці України зможуть стати свідками першого весняного зорепаду — над Землею проллється метеорний дощ під назвою Ліріди. В Україні найкраще потік лірід буде видно в Криму.

За словами вченого секретаря Кримської астрофізичної обсерваторії Олексія Бакланова, на сьогоднішню ніч доведеться максимум активності метеорного потоку Ліріди — його можна буде спостерігати при ясному небі всю ніч. «З вечора метеори треба ловити в східній частині неба. Але кращі умови для спостереження будуть під ранок після заходу Місяця, о 04:30. Метеорний потік нечисленний, звичайно 10-20 метеорів на годину, але багато яскравих метеорів», — розповів Бакланов.

По суті, Земля вже проходить крізь метеорний потік лірід. Минула ніч була сприятливою в плані спостереження потоку в країнах Європи та ряді країн СНД, однак всю картину в даному зіпсував практично повний Місяць — він «засвітив» практично всі Ліріди, залишивши видимими лише найяскравіші частинки, які згоряють в атмосфері планети.

Метеорний потік лірід відбувається щорічно 20-22 квітня. Частинки цього потоку — залишкові елементи комети Тетчера, які огинають Сонце раз на 415 років. Людям даний метеорний потік відомий вже майже 2600 років. Порівняно з іншими періодичними метеорними потоками, потік Лірід вважається не дуже активним — на годину можна спостерігати лише 15-30 метеорів. Свою назву потік отримав через те, що земним спостерігачам здається, ніби метеори летять з сузір'я Ліри.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути