chrome firefox opera safari iexplorer

Стартує акція «7 чудес Києва»

09 квітня 2013 о 15:01

Сьогодні відбулося засідання Оргкомітету всеукраїнської акції «7 чудес України», під час якої експертами були визначені строки, умови та запропоновані об’єкти цієї акції, які змагатимуться за право увійти до переліку семи чудес Києва.

«7 чудес Києва» — це ІV етап всеукраїнської акції «7 чудес України», який відбудеться у 2013 році з метою визначення визначних історико-архітектурних об’єктів столиці України, які свого часу відігравали важливу роль в історії міста та досі залишаються його прикрасою.

За словами ініціатора акції, голови Оргкомітету Миколи Томенка, ці об’єкти мають презентувати столицю Україну через історію, культуру, видатні постаті та славні імена, які пов’язані з Києвом. «Ще одне завдання цієї акції – привернути увагу до визначних об’єктів столиці, які зараз руйнуються або не мають концепції щодо відродження», — зазначив Микола Томенко.

Відкрите Інтернет-голосування для визначення переможців акції триватиме з 13 травня до 23 серпня 2013 року. Переможці, як і у попередніх акціях, визначатимуться сумою балів Інтернет- та експертного голосування в пропорції 50/50.

У травні відбудеться презентація проекту, а на офіційному сайті акції (www.7chudes.in.ua) будуть оприлюднені відібрані експертами 30 об’єктів для голосування.

Партнером акції виступає Громадська організація «Муніципальна ліга Києва».

***

Нагадаємо,  «7 чудес України» — загальнонаціональна акція, започаткована Фондом Миколи Томенка у 2007 році, яка стала найрезонанснішим та найуспішнішим проектом у галузі популяризації вітчизняного туризму. За останні п’ять років були проведені три повноцінні етапи цієї акції, в результаті яких Україна визначила:

  • «7 історико-архітектурних чудес» (заповідник «Кам’янець», Києво-Печерська лавра, парк «Софіївка», Софія Київська, Херсонес Таврійський, Хортиця, Хотинська фортеця)
  • «7 природних чудес» (Біосферний заповідник «Асканія-Нова», Регіонально-ландшафтний парк «Гранітно-степове Побужжя», Дністровський каньйон, Мармурова печера, Національний природний парк «Подільські Товтри», озера Світязь та Синевир)
  • «7 чудес України: замки, палаци, фортеці» (Аккерманська фортеця, Алупкінський палац, Кам’янець-Подільська фортеця, Луцький Верхній замок, Митрополичий палац у Чернівцях, Палац у Качанівці, Хотинська фортеця).

У 2008 році «7 природних чудес України» увійшли у трійку найважливіших просвітницьких акцій року в Україні. Після проведення акції, один з її переможців — Біосферний заповідник «Асканія-Нова» — за ініціативи Миколи Томенка став учасником всесвітньої акції «New seven wonders of nature» (450 номінантів з усього світу) і потрапив до списку 77 чудес світу!

Фонд «Рідна країна» також випустив DVD-диски з пізнавальними передачами про фіналістів акції «7 чудес України: замки, палаци, фортеці» та «7 природних чудес України», які безкоштовно надаються для використання під час викладання історії та географії у школах.  Відеопередачі можна переглянути на сайті www.7chudes.in.ua

«Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути