chrome firefox opera safari iexplorer

Статус ЮНЕСКО Софії та Лаври знову під загрозою

29 квітня 2013 о 10:17

Над Софією Київською і Києво-Печерською лаврою знову повисла загроза виключення з переліку об’єктів культурної та історичної спадщини ЮНЕСКО.

Про це попереджають у комісії Київради з питань культури та туризму, пише Голос України.

За словами голови комісії Дмитра Нікульшина, депутати Київради проігнорували документ, що регламентує діяльність у буферній зоні пам’яток.

Нещодавно експерт наглядової місії ЮНЕСКО відвідав Київ з інспекцією буферних зон заповідників Софії та Лаври. Питання про перенесення цих пам’яток зі списку об’єктів всесвітньої спадщини до переліку об’єктів, що перебувають під загрозою через активну забудову буферних зон, обговорюється в ЮНЕСКО з 2009 року.

Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО попросив Україну накласти мораторій на спорудження багатоповерхових будинків у центрі столиці через «загрозу цілісності об’єктів всесвітньої спадщини».

Однак ці вимоги не було виконано, і міжнародна організація направила до України ще одну місію для з’ясування ситуації.
Звіт за підсумками київської інспекції буде представлено експертом на 37-й сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яка відбудеться у червні.

«Київ реально можуть виключити зі списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Про це нас попереджають уже четвертий рік. Але чиновники, схоже, всерйоз не сприймають цю інформацію. Їм це на руку — не буде жодних проблем із забудовою буферної зони Лаври та Софії», — коментує ситуацію «Голосу України» голова Молодіжного руху Києва Арсеній Пушкаренко.

За його словами, активістам стало відомо, що вже найближчим часом розпочнеться будівництво багатоповерхового будинку поблизу Софії Київської — на перетині вулиці Стрілецької і Георгіївського провулка.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути