chrome firefox opera safari iexplorer

Українські студенти освоюють новий освітній простір — Литву

23 квітня 2013 о 16:03

Куди поїхати за європейським дипломом? Таке питання все частіше задають українські студенти. Хочеться недорого отримати європейський освітній сертифікат, з яким простіше влаштуватись на роботу не лише за кордоном, а й в Україні. Діти олігархів вже давно отримують освіту у Лондоні та США. Але таке навчання далеко не кожному «по кишені». І тому на освітній ринок вийшли наші сусіди – Польща, Чехія та ще новий для нас освітній простір — Литва.

Польща та Чехія давно функціонують на ринку освіти, а Литва досить недавно вийшла на цей ринок і тому значно програє зазначеним країнам за кількістю українських студентів. Деякі литовські виші пропонують навчання російською мовою, що є дуже актуальним, бо у Польщі та Чехії навчання відбувається або рідною мовою цих країн, або англійською.

На користь Литви ще грає те, що у порівнянні з країнами Західної Європи проживання та харчування тут є недорогим. Так, в Клайпедському університеті 377 євро на місяць достатньо для студента, щоб покрити витрати на їжу, житло, транспорт, книги, дозвілля та кишенькові витрати. Клайпедський університет дає можливість навчатись не лише англійською мовою, а й російською. Крім того, найкращі студенти мають можливість отримувати стипендії — 400-500 євро на місяць.

Як повідомили представники цього освітнього закладу, Клайпедський університет ставить собі за мету розширитись і стати своєрідним освітнім лідером балтійського регіону. Бюджет університету в минулому році складав 75 мільйонів літів (приблизно 230 млн. грн), з них всього 28 млн — кошти держави, 20 млн отримують за рахунок платного навчання, а 30 млн – це гроші зароблені на проектах інституту.

Університет дає можливість отримати диплом Європейського Союзу, який визнається в усьому світі. Тут діє студентське самоврядування, і «для студентського парламенту ректор доступний 24 години на добу, більше того він є реальною допомогою у вирішенні важливих питань», — повідомила представник студентського парламенту Аїда Масіускайте. Студентське життя університету є дуже насиченим : проходять міжнародні вечірки, широко розвинені студентські клуби з різною тематикою, є мовні курси для тих, хто хоче додатково вивчити іноземні мови.

В Клайпеді українські студенти переважно навчаються в Міжнародному університет LCC. Їх тут понад 50.
Як повідомила українська студентка зі Львова Вікторія Даморонок, «вступити до університету не важко, головне скласти тест на знання англійської мови. Якщо отримані бали з тесту невисокі, студенту можуть запропонувати інтенсивний курс вивчення англійської мови. Університет дає можливість швидко вивчити англійську мову, адже нею спілкуються як під час навчання, так і поза ним». В гуртожитку вона проживає в одній кімнаті з дівчатами з Канади, США та Білорусії. Також студентка підкреслила, що LCC дає значну знижку на навчання для студентів із малозабезпечених сімей (від 20 до 50 %).

DSC_4478

Українці у Литві також мають можливість навчатися у провідному Вільнюському технічному університеті Гедеміна — це один із найбільших вишів Литви, який прагне зайняти лідируючі позиції серед країн Балтії у сфері інженерно-технічної освіти, а також в галузі наукових досліджень. Цей університет має високий рейтинг серед вишів Європи. Технологічний університет готує висококваліфікованих спеціалістів з технічних спеціальностей. За словами віце-ректора з міжнародних відносин Асти Радзевісіен, зараз в університеті навчається 12000 студентів, однак через демографічний спад в наступному році передбачається зменшення кількості студентів до 11 000 студентів, і тому для литовців важливо, щоб студенти з інших країн їхали в Литву на навчання. До речі, на деяких спеціальностях, зокрема, на таких як електроніка, механіка, IT-технології, іноземні студенти мають можливість навчатись безкоштовно.

Загалом, як зазначили литовські освітяни, їхні університети зацікавлені в українських студентах. Вони за невеликі кошти дають можливість отримати освіту європейського зразка, крім того, Литва не лише наш сусід, а й країна, яка щиро підтримує нас на шляху до Євросоюзу.

Стася Кришньовська, для «Рідної країни»

Фото автора

Розділи: Новини освіти