Український степ-балет «Narnia» став чемпіоном Європи та світу з ірландських танців.

Золоті нагороди вони отримали за виконання традиційного танцю Кейлі. Також перемогу на Чемпіонаті Світу завоювала учасниця колективу Наталія Дискант в соло виконанні.

Цього року чемпіонат Європи та Чемпіонат Світу проходили в Дюссельдорфі. У змаганнях брали участь 24 країни.

Келлі — це народний традиційний ірландський танець. Його виконання має бути по чітко злагодженій схемі. Журі оцінюють правильність виконання рухів та синхронність команди. Українці виконали його в колективі з восьми чоловік.

«В принципі, в ірландських танців багато важких моментів, — розповідає про техніку виконання народних танців Євген Чернець, учаскник степ-балету „Narnia“. — Ноги повинні бути навхрест. Одне коліно закриває інше коліно. Руки „по швах“. Сама подача ірландського танцю важка. Адже вони дуже відрізняються від наших традиційних, українських танців. У нас — коліна навиворіт. У нас — душа нарозхрист. Руки відкриті. Все має бути на ширині плечей. А у них — шалені ноги і спокійний верх. Ноги мають бути навхрест. Одна нога повернута „на три години“, а інша — „на дев'ять годин вечора“. Цю техніку варто прививати з дитинства».

Балет Narnia став першим українським колективом, який включив в свій репертуар ірландські танці. У 2009 році колектив перший раз взяв участь у міжнародних змаганнях Асоціації з ірландських танців WIDA.

Минулого року вони також перемогли на конкурсі. Чемпіонство в категорії «Шоу-номер» принесла колективу казка «Вовк і семеро козенят» в ірландській танцювальної інтерпретації. Також керівник балету Віктор Бідний, беручи участь у світовому чемпіонаті, як соло виконавець, зайняв перше місце і став титулованим чемпіоном Світу.
Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/culture/_shaleni-nogi-i-spokijnij-verh-ukrajinci-stali-chempionami-svitu-z-irlandskih-tan/493374">Gazeta.ua</a>