chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні більше 80% школярів та студентів мають проблеми зі здоров’ям

04 квітня 2013 о 10:42

«На сьогодні ми маємо потенційно хворе молоде покоління. За статистикою, в країні більше 80% школярів та студентів мають ті чи інші вади здоров’я. Тому, обговорюючи тему оздоровлення дітей, необхідно говорити не про 14 чи 20 днів літнього відпочинку та оздоровлення, а про комплексну систему оздоровлення дітей протягом усього їхнього життя», – зазначив народний депутат Микола Томенко, виступаючи вчора під час парламентських слухань у Верховній Раді.

На його переконання, це повинна бути чітка державна позиція. «Нам необхідно припинити гонитву і перегони з Китаєм, Росією чи США за проведення усіх міжнародних змагань, будівництва найбільших спортивних арен чи купівлі найдорожчих футболістів, а натомість треба інвестувати у здоров’я людини і дитини», – наголосив Микола Томенко.

Він згадав про будівництво у Львові другого великого стадіону «Арена Львів», на зведення якого було витрачено понад 2 мільярди гривень і який сьогодні стоїть пусткою та щорічно потребує на своє утримання близько 20 мільйонів гривень. «У 2015 році Україна буде приймати «Євробаскет», бо інші країни відмовилися від його проведення у зв’язку з економічною кризою, а наша країна шикує і вже планує, де будувати нові дорогобуди-спортивні арени для проведення цих змагань. А якщо Україна прийме ще й Зимову олімпіаду 2022 року, то ми тоді будемо як Греція і Кіпр на грані дефолту та виплачувати непомірні кредити», – зазначив Микола Томенко.

Тому, на його переконання, необхідна кардинальна і стратегічна зміна акцентів – Україна не може собі дозволити інвестувати, як Китай і Росія, у дорогий професійний спорт та інфраструктуру. «Нам треба інвестувати в здоров’я людини», – вважає народний депутат.

Другою проблемою у цій сфері стала відсутність в Україні окремого Міністерства молоді і спорту, а тому практично два роки не виділялися належні кошти на масовий спорт та оздоровлення. «Гроші, направлені на спорт, йшли на Євро-2012, звіт про використання яких, до речі, ми досі не можемо отримати від Уряду. Три місяці у цьому році не фінансувалися більше 600 дитячо-юнацьких спортивних шкіл з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, і це теж наслідок відсутності чіткої управлінської моделі», – зазначив Микола Томенко.

Третя проблема, на його думку, полягає в тому, що на масовий спорт і оздоровлення виділяються копійки в той час, як, наприклад, «новостворене «Міністерство доходів для влади і збору з громадян України» з 1 млрд. 700 млн. бюджетних коштів виділило 174 млн грн. прокуратурі на поліграфію. Водночас, наприклад, для Черкаської, Житомирської, Закарпатської, Кіровоградської чи Рівненської областей на ремонт будинків культури, лікарень та шкіл виділили лише по 9-10 мільйонів». Щоправда, Донецька область отримала 164 млн. грн., з них 100 млн. грн. – місто Єнакієве.

Отже, поки не буде зрозумілої управлінської моделі, чіткої державної стратегії, моди на здоровий і активний спосіб життя, поки з телебачення не зникне реклама алкоголю – не буде в цій країні здорових дітей. «Тому або нам треба здійснювати радикальні зміни в цій сфері, або говорити про здоров’я і спорт доведеться лише на парламентських слуханнях», – підсумував Микола Томенко.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути