chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні спостерігається дефіцит інсуліну через тендерні суперечки

19 квітня 2013 о 11:35

Відразу в кількох областях України виник дефіцит інсуліну — життєво необхідного препарату для діабетиків. Регіональні відділення МОЗ не можуть провести його закупівлю через скарги державної фармацевтичної компанії «Індар» в Антимонопольний комітет України.

Компанія бореться за відновлення своїх позицій на ринку обсягом 600 млн грн і зараз вимагає відновити централізовані держзакупівлі препарату від діабету.

 

«Індар» подав скарги на 13 тендерів. Компанія поскаржилася на те, що умови тендерів не дозволяють їй взяти в них участь, пояснив начальник відділу розгляду скарг у невиробничій сфері Управління з питань оскарження рішень у сфері держзакупівель Антимонопольного комітету (АМКУ) Роман Коваль.

 

«Головні порушення — це відсутність в умовах тендерів пункту про те, що в ньому може брати участь виробник препарату, еквівалентного оригіналу, хоча ця норма є у законодавстві. А також умова, що термін придатності препаратів після відкриття флакона становить 42 дні, а картриджа — 28 днів», — уточнив він.

 

Також «Індар» скаржився на пункт, в якому вказується, що переможець тендеру оплачує послуги юристів, які супроводжували проведення тендеру. Комітет припинив проведення 13 тендерів, у восьми з них зобов'язав організаторів змінити конкурсні умови.

 

Один з чиновників на правах анонімності зазначив, що «умови конкурсів дійсно були непрозорими». Чи будуть у зв'язку з цим застосовані якісь санкції до чиновників, він не уточнив.

 

Зараз «Індар» займає близько 30% ринку продажів інсуліну в натуральному вираженні. Великими гравцями також є «Фармак» (32%) і Novo Nordisk (30%). Решта припадає на компанії Sanofi-Aventis, Eli Lilly і «Біотон». Практично 100% інсуліну на ринку закуповують за державні кошти. За даними МДА, цього року на закупівлю інсуліну виділили трохи більше 600 млн грн.

 

Дії «Індару» зрозумілі — компанія намагається повернутися на ринок, говорить директор консалтингової компанії «Агентство медичного маркетингу» Юрій Чертков.

 

Держава вже переходила на централізовані закупівлі інсуліну у «Індару». Це відбулося в 2002 році. Після цього стали надходити скарги пацієнтів на якість інсуліну.

Джерело: iPress.ua
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути