chrome firefox opera safari iexplorer

В Україну йде новий циклон, який принесе сніг, дощі та морози

03 квітня 2013 о 14:54

В уряді повідомили, що в Україну йде новий циклон, який принесе сніг і похолодання на заході країни. Влада запевняє, що Україна готова до весняного паводку і задіє всі необхідні засоби для цього.

Про це сьогодні, 3 квітня, повідомив віце-прем'єр Олександр Вілкул.

Він звернув увагу, що в Україну йде новий циклон.

«Це добре, розводиться за часом танення в регіонах України та прикордонних територіях. Це дуже важливо, оскільки, зокрема, 60% водних ресурсів Дніпра формуються за межами країни. А завдяки циклону початок більш інтенсивного сніготанення на території Білорусі і Росії затримується, а значить, затримується до середини квітня формування водопілля на Дніпрі», — пояснив він.

За його словами, протягом 3-5 квітня поточного року у західних, центральних та північних областях будуть опади у вигляді мокрого снігу та дощу. Цей циклон зумовить сильне підвищення температури: у південних і східних областях — до +20 градусів.

«Однак з 6 по 9 квітня в західних і північних регіонах буде чергове зниження температури — до 3-8 градусів нижче нуля з випаданням мокрого снігу. За ці дні обсяг опадів буде помірним — від 5 до 10 мм», — повідомив віце-прем'єр.

За його словами, наразі створена карта ризиків підтоплень. Задіяно більш ніж 40 тисяч осіб, в тому числі рятувальників і армію, працюють понад 5 тис одиниць комунальної та дорожньої техніки, важка військова техніка. Готові 830 одиниць техніки для подолання водних перешкод та 22 літаки і вертольоти.

Функціонує понад 2 тис пунктів обігріву, в яких за минулу добу, за словами віце-прем'єра, отримали допомогу понад 100 осіб. Всього з 15 грудня 2012 року – більш ніж 90 тис людей.

За словами Вілкула, піротехнічні бригади почали роботи з підривання криги, укомплектовано 90 бригад.

Всіма дорогами державного та місцевого значення забезпечено проїзд. У більш ніж 2000 населених пунктах було відновлено електропостачання.

Крім того, були підготовлені необхідні потужності для прийому талої води. Зокрема, в Дніпропетровському каскаді обсяг вільних ємностей — близько 7 млрд м куб. Цілодобово працюють 450 насосних станцій та свердловин вертикального дренажу, які вже перекачали понад 700 млн м куб води.

«У разі потреби почнуть працювати ще 500 станцій, для оперативного перекидання в райони надзвичайних ситуацій готові 110 пересувних насосних станцій», — сказав Вілкул.

Вілкул також зазначив, що наразі введена 3-я ступінь протипаводку і захисту в Закарпатській області. За його словами, це штатна ситуація, без негативних наслідків.

«Це означає, що вода міститься в міждамбовому просторі, і немає загрози суттєвих підтоплень. Всі служби перебувають в посиленому режимі, оскільки очікуються додаткові опади», — пояснив він.

Що стосується рівнинної частини України, Вілкул наголосив, що спостерігаються невеликі коливання рівня води, наприклад, у Дніпрі 3 см, що говорить про те, що повінь ще не почалося.

«Сформувалася невелика паводкова хвиля на Дністрі, разом з тим Дністровське водосховище готове прийняти цю воду, розроблено оптимальний режим без негативних наслідків», — сказав він.

Розділи: Довкілля

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути