chrome firefox opera safari iexplorer

Вчені встановили, що їзда в метро небезпечна для здоров'я

27 квітня 2013 о 10:06

Регулярні поїздки в метрополітені можуть підірвати здоров'я — повітря в підземці містить велику кількість небезпечного металевого пилу. Як з'ясували експерти з Університету Саутгемптона (Англія), погано провітрювані станції метро, ​​в яких постійно тримається висока температура, — ідеальне середовище для накопичення токсичного пилу. 

Дослідники піддали порівняльному аналізу частки пилу, що зібрали на одній зі станцій метрополітену, в дров'яної печі і в автомобільному тунелі. Виявилося, що в повітрі підземки металу було найбільше, перш за все, це були частинки заліза і міді. 

Особливо небезпечні дрібні частинки, попереджають вчені. Якщо великі порошинки зазвичай прилипають до трахеї і стінок носових проходів, дрібні можуть досягати бронхіол і дрібніших дихальних шляхів. Такий пил здатний потрапляти в найглибші області легенів — альвеоли, де кисень надходить у кров. 

Існують докази того, що ультратонкі частинки можуть долати захисний бар'єр дихальних шляхів (епітелію), і потрапляти в основні тканини організму. Це означає, що небезпеки піддаються не тільки дихальні шляхи, а й серцево-судинна система, печінка, нирки, мозок. 

У відповідь на тривожні заяви експертів представники лондонського метрополітену заявили, що їх пасажирам боятися нічого. «Ми ведемо моніторинг рівня пилу протягом багатьох років. Дослідження незмінно показують, що вміст пилу знаходиться в межах менше ніж третини встановленого ліміту», — сказав голова метро Говард Коллінз.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути