chrome firefox opera safari iexplorer

Фінська дизайнерка поцупила картину української художниці Марії Приймаченко

31 травня 2013 о 12:00

У Фінляндії вибухнув мистецький скандал з українською складовою, йдеться у сюжеті ТСН.

Випадково виявилося, що принт, який уже шостий рік використовує одна з найбільших дизайнерських компаній, є практично повною копією малюнка української художниці Марії Приймаченко. Генеральний директор національного музею прикладного мистецтва Адріана Вялець порівняла картину українки, з малюнком, на якому стоїть авторський значок фінської компанії, та не знайшла значних відмінностей. «Композиція не змінювалася. Навіть нахил дерев», — зазначила Вялець.

Картину Приймаченко у Києві побачив громадянин Фінляндії. Із репродукцією він приїхав додому, впевнився, що малюнки місцевої дизайнерської компанії схожі на неї, як дві краплі води, та подзвонив журналістам.

Щоб дізнатися, де і як використовували картину Приймаченко, музей прикладного мистецтва, де зберігається оригінал, збирається написати у Фінляндію лист.

Виявилося, що з 2008 року у Фінляндії, Америці та країнах Азії торгують постільною білизною, посудом, ковдрами та навіть дитячими слинявчиками з малюнками із назвою «Мешканці лісу», які дуже схожі на картини Марії Приймаченко.

marimekko_w

Цим зображенням, серед іншого, оздоблений літак Airbus 330 фінської авіакомпанії Finnair, який здійснює далекомагістральні польоти до Нью-Йорка і в Азію. Фото: aftonbladet.se

Цим зображенням, серед іншого, оздоблений літак Airbus 330 фінської авіакомпанії Finnair, який здійснює далекомагістральні польоти до Нью-Йорка і в Азію. Фото: aftonbladet.se

Дизайнерка Крістіна Ісола, авторству якої належить серія «Мешканці лісу», визнала плагіат через прес-реліз: «Я не замислювалася про авторські права, про те, що привласнюю чиюсь творчу роботу. Вона здавалася такою близькою, що цим лісовим дивом мені захотілося поділитись з усіма. Я розумію, що вчинила неправильно. Мені соромно». Однак, ці зізнання юридичної сили не мають.

«Авторські права належать родині Марії, її спадкоємцям, онукам, це Іван і Петро, але право на публікацію належить музею», — зауважила директор музею.

Родина художниці лише вчора дізналася про фінський скандал, але ще не вирішила, що робити. Юристи кажуть, що у разі, якщо родичі таки підуть до суду, сума їхньої матеріальної претензії цілком може стати рекордною для України.

Додатково — сюжет про цей випадок на ТСН

Джерело: Уніан
Розділи: Новини культури

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути