chrome firefox opera safari iexplorer

Гід по «Книжковому Арсеналу 2013» — лише найцікавіші події на кожен день

24 травня 2013 о 14:58

Завтра у Києві стартує Книжковий Арсенал. Цього року подія настільки жанрово різноманітна — включає не лише літературу, а й музику, мультиплікацію, мистецтво — що Gazeta.ua підготувала окремий путівник по фестивалю. Книжковий Арсенал триватиме 8 днів і на кожен день ми відібрали для вас найцікавіші події.

25 травня

«Сузірʼя авторів»: зустріч із видатними науковцями — авторами популярної серії книг з української історії «Невідома Україна» (12.00 у Залі 2). І окремо можна завітати на нагородження переможців конкурсу «Новела по-українськи» від журналу «Країна» з Ларисою Денисенко, Андрієм Кокотюхою, Павлом Вольвачем (13:00 у Залі 1).

Презентація роману «Демон» французького письменника Тьєрі Есс. Ця книга була однією з найбільш обговорюваних у останні роки у Франції. (15:00 у Залі 1). Історії з життя, які стають книгами від Ірени Карпи (18:00 у Залі 3) та презентація останньої книги Олеся Ульяненка «Пророк» (14:00 у Залі 3). «Без соплєй» — читання жорстокої жіночої поезії від Світлани Поваляєвої, Галини Крук, Карини Тумаєвої та інших (о 18:00 у Залі 3).

І один з найцікавіших проектів цього Книжкового Арсеналу — «Обмін Речовин». Цього року на подіумі говоритимуть і дозволятимуть підслуховувати свої розмови Оксана Забужко та Ігор Померанцев, Юрій Андрухович і Микола Рябчук, Віктор Неборак та Іван Малкович, Андрій Курков і Юрій Винничук, Олександр Ройтбурд і Борис Херсонський. «Оксана Забужко + Ігор Померанцев» (о 18:30 у залі 1).

А вечір доцільно почати з музичної презентації поетичної збірки «Ю» Юрка Іздрика за участі проекту DrumТиАтр (о 20:00 в Подвір'ї). І перейти в незвичну поетично-музичну ніч — спеціальну нічну програму «Серце темряви, поезії і музики». Найвідоміші українські поети читатимуть свої тексти у супроводі музики, спеціально створеної чи підібраної п'ятьома сучасними композиторами і діджеями. Гратимуть і читатимуть Юрій Андрухович, Юрко Іздрик, Каша Сальцова («Крихітка»), Богдана Матіяш, Павло Коробчук та інші.

Завершить ніч прем'єра програми ранньої української та російської радянської анімації «Мультагітпроп» Національного центру Олександра Довженка, у музичному супроводі Dj U-Ra.

26 травня

Ірен Роздобудько, Ігор Жук та Леся Воронина влаштують літературно-музичну композицію «Зроби це ніжно» (12:00 у Залі 1) Також зустріч з відомою російською письменницею Мариною Степновою (14:00 у Залі 2).

На дитячому майданчику науково-популярне шоу «Кишенькового Вченого» Іллі Колмановського — «Таємниці анатомії» за однойменною книгою, світовим бестселером Керол Доннер (16:00). Також о цій годині перформанс театру-студії «Міст» за книгою «Ігор Померанцев. Homoeroticus».

Творчий вечір та презентація роману «На face із сином» одного з найпопулярніших польських письменників Януша Леона Вишневського, автора роману-бестселеру «Самотність у мережі» (17:30 у Залі 2). Традиційний Обмін речовин «Микола Рябчук + Юрій Андрухович» (18:00 у Залі 1). А о 19:00 можна сходити на винно-поетичний вечір з Юрієм Андруховичем біля стенду Meridian Czernowitz.

На Книжковому Арсеналі також буде діяти окрема лекційна програма. Цього дня можна сходити на лекцію Тараса Лютого «100 років української масової культури: міфи, анекдоти, кітч» (18:00 у Залі 3).

Незвичні імпровізації Одрі Чен. На своєму першому київському виступі представить сольну програму для голосу, віолончелі та аналогової електроніки (20:00).

27 травня

У рамках Книжкового Арсеналу відбудуться і перші «Кирилівські читання» — культурно-мистецький проект, присвячений 1150-літній річниці започаткування кирилівської писемності. На фестивалі працюватиме спеціальний майданчик, на якому відбуватимуться лекції та презентації, майстер-класи і творчі зустрічі, виставки й інсталяції. Об 11:00 лекція «Що таке літери кирилівської абетки» Юрія Гордона, а о 14:30 майстер-клас «Створення цифрового шрифту» зі шрифтовим дизайнером Андрієм Шевченко.

Письменницький дівич-вечір Лариси Денисенко про літературу у глянці (17:00 у Залі 2). О цій же годині презентація книги у жанрі карпатського нуару — «Дідо-Всевідо» Олександра Гавроша (у Залі 1).

Обмін речовин «Іван Малкович + Віктор Неборак» (18:00 у Залі 1).

28 травня

«Культура? Do it yourself!» — це ще один проект майстер-класів та своєрідний обмін досвідом створення успішного проекту. О 16:00 «Видавництво власними руками» — Антон Санченко розповідає про видавництво «Електрокнига» (у Залі 1).

О 17:00 творча зустріч з Василем Чебаником, заслуженим діячем мистецтв України та завідувачем кафедри графічного дизайну Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука. Презентація монографії Жан-Клода Маркаде (одного із найбільш авторитетних у світі дослідників авангардного мистецтва) «Малевич» та круглий стіл (18:00 у залі 2).

О 20:00 виступ «New Era Orchestra» — один із наймолодших оркестрів Києва і регулярні учасники академічної програми Гогольфесту.

29 травня

Презентація інтелектуального трилера Василя Базова — «Кінець світу: до і після» (15:00 у Залі 2).
Літературний салон від авторки Лейли Александер-Гаретт (перекладачка на зйомках останнього фільму Тарковського «Жертвопринесення»), презентація книги «Андрій Тарковський: збирач снів». (18:00, майстер-клас).

Зустріч з Борисом Буденом — відомим берлінським культурним критиком і філософом, письменником. Презентація книги «Зона переходу. Про кінець посткомунізму»(19:00 у Залі 2).

30 травня

О 14.00 в Території творчості презентація дитячої серії «Балакуча рибка» — книжки «Що таке щастя?» та «Мишки в сирі», а також зустріч із упорядником та автором Михайлом Ясновим.

Культура? Do it yourself! — майстер-клас «Як і навіщо створювати власний відеоблог. Мистецтво в кишені» від Богдана Кутєпова (18:00 у Кінозалі).

31 травня

Презентація книг Дмитра Павличка «Голоси мого життя» і «Символ віри» (14:00 у Залі 2).

Подіумна дискусія про літературні гіпертексти в Україні: чи готові ми це читати? Серед учасників Яна Дубинянська, Антон Санченко, Ростислав Семків, Артем Захарченко (16:00 у Залі 3).

Зустріч із чеським ілюстратором Мартіном Кубатом: демонстрація авторських книжок, розмова про сучасні тенденції в ілюстрації Чехії. У 2008 році його книгу «Вечір» визнали Найкращою чеською книгою року. Модератор зустрічі Ілля Стронговський. (18:00 у Залі 1).

На Території творчості презентація веселих дитячих книг Юрія Нікітінського: зустріч із письменником; читання історій із книг «Життя та зазвичайні пригоди Тамарочки Павлівни», «Про Юлю і Юру», «Діди Морози цілий рік», «Дівчатка, які в мене закохані» (18:00).

Презентація нового видання легендарного класичного коміксу Біла Воттерсона про пригоди шестирічного вундеркінда Кальвіна та філософічного тигра Гоббса від видавництва Zangavar (Москва) (18:00 у кафе «Чуб»). А після цієї презентації — фантастичний графічний роман «Чуб» — про зоряні пригоди козака Чубенка і його коня.

«Десять років поколінню двотисячників. Що змінилося?». У дискусії беруть участь — Іван Андрусяк, Катерина Бабкіна, Світлана Богдан, Богдан-Олег Горобчук, Ярослав Гадзінський, Артем Захарченко, Олена Захарченко, Павло Коробчук, Олег Коцарєв, Дмитро Лазуткін та інші (19:00 у Залі 2).

Презентація кримінально-містичних повістей Антона Мухарського — книги «Після злучення тварина сумна» (19:00 у Залі 3).

1 червня

Передпрем'єра українського видання роману «Українка» польської письменниці Барбари Косьмовської. Також на фестивалі вона проведе майстер-клас «Як написати молодіжний бестселер», та зустрінеться із учителями зарубіжної літератури та учнями шкіл Києва Дискусія про взаємні українсько-польські стереотипи (12:00 у Залі 1).

Зустріч з Адою Роговцевою (16:00 біля стенду Meridian Czernowitz).

О 20:00 світова прем'єра моноопери Святослава Луньова на вірші Льюїса Керролла з «Аліси в країні чудес» у виконанні Національного симфонічного оркестру (диригент – Володимир Сіренко, солістка – Людмила Зюбіна).

Книжковий Арсенал цього року справді насичений і за жанрами можна підібрати на свій смак не лише літературу, а й музику та мистецтво на цьому фестивалі.

Фестиваль і книжкова виставка триватимуть до 1 червня. Вартість дорослого квитка — 20 грн. (дитячий та студентський — 10 грн). Абонемент на всі дні фестивалю коштує 50 грн. 27 травня вхід буде безкоштовний.

Детальну програму фестивалю та розклад усіх зустрічей і майстер-класів дивіться на сайті Мистецького Арсеналу.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути