chrome firefox opera safari iexplorer

Кімната-майстерня у Санкт-Петербурзі, де малював і жив Шевченко, повинна стати постійнодіючим музеєм

22 травня 2013 о 16:24

Перебуваючи з робочим візитом у Санкт-Петербурзі, Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко вчора взяв участь у VI Невському міжнародному екологічному конгресі. Сьогодні спільно з Генеральним консулом Генерального консульства України у Санкт-Петербурзі Наталією Прокопович провели низку заходів з нагоди 152-ї річниці перепоховання Тараса Шевченка, повідомляє сайт Миколи Томенка.

Зокрема, вони поклали квіти до пам’ятного каменя, де був вперше похований Тарас Шевченко на Смоленському православному цвинтарі, а також – до пам’ятника Шевченку. За участі представників українських організацій, викладачів та науковців у Російській академії мистецтв Микола Томенко презентував факсимільне видання «Альбому Т.Шевченка 1841—1843 рр.», який, як відомо, Шевченко розпочав в Петербурзі, а завершив у Києві.

Микола Томенко під час презентації поінформував про те, як в Україні проходить підготовка до святкування 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка. Водночас, до нього звернулися представники українських організацій з проханням допомогти вирішити питання щодо постійної, а не тимчасової роботи кімнати-музею Шевченка, яка знаходиться у Російській академії мистецтв. Як відомо, на сьогодні туди можна потрапити групам лише за спеціальним записом з огляду на те, що академія не має можливості фінансувати постійних працівників музею.

На переконання Миколи Томенка, це принципово важливе питання – щоб місце, де Тарас Шевченко творив, жив і, власне, закінчував своє земне життя, стало відкритим для всіх охочих. Він поінформував, що буде звертатися до українського уряду, щоб в рамках співпраці міністерств культури України та Росії був знайдений механізм забезпечення постійної діяльності кімнати-музею Тараса Шевченка у Санкт-Петербурзі.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути