chrome firefox opera safari iexplorer

Кожен десятий мешканець Західної України їздить на заробітки

29 травня 2013 о 12:44

З січня 2010 року по середину червня 2012 року за кордоном з метою заробітку перебувало 1,2 мільйона українців, тобто 3,4% населення країни. Найбільша кількість мігрантів на заході України – 10,8%, в інших чотирьох регіонах їх частка становить 1-1,9%. Про це йдеться в результатах дослідження трудової міграції українців, проведеного Держстатом та Інститутом демографії НАН України.

Дослідження показало, що скорочення міграції викликано і реальними чинниками: світовою економічною кризою і звуженням можливостей для працевлаштування за кордоном, — пише «Комерсант-Україна».

За даними дослідження, серед трудових мігрантів найбільше чоловіків – 775 тисяч, тоді як жінок – 406 тисяч.

Найчастіше роботу за кордоном шукають мешканці сільської місцевості. Портрет типового трудового мігранта виглядає так: українець у віці 37 років, одружений, має повну середню освіту, знає мову країни перебування.

«У чоловіків після 50 років рівень міграції падає, у жінок, навпаки, зростає. Тенденція пояснюється тим, що чоловіки займаються важчою роботою», – відзначає директор департаменту статистики праці Держстату Інеса Сеник.

У порівнянні з попереднім дослідженням збільшилися обсяги найму на найпростіші професії — з 23,9% до 39,1%, і скоротилися потреби у фахівцях, технічних службовців – з 36,7% до 10,8%.

Згідно отриманої в Україні кваліфікації працюють всього 28,7% мігрантів.

За даними опитування, проведеного кадровим холдингом АНКОР в Україні, готовність до переїзду в Росію висловили 63% українців, охочих працювати за кордоном.

Іншими найбільш привабливими для переїзду країнами стали Польща (23%), Канада (14%), Німеччина (13%), Чехія (11%), Грузія (9%), але з умовою, що роботодавець має оплачувати житло і підвищити зарплату.

На думку колишнього національного координатора Міжнародної організації праці в Україні Василя Костриці, значного зростання трудової міграції в наступні 2-3 роки не буде.

Однією з проблем трудових взаємовідносин між Україною та ЄС є невизнання українських дипломів. Але, за словами Костриці, проект угоди про асоціацію повинен частково вирішити питання трудової міграції.

Було опитано 45, 5 тисяч осіб у віці від 15 до 70 років, що мешкають в усіх регіонах України.

Нагадаємо, Міндоходів планує цього року посилити контроль за сплатою податку з закордонних переказів фізичних осіб. Згідно з Податковим кодексом, такі перекази вважаються іноземними доходами. Отже, в разі, коли сума переказу не перевищує 10 мінімальних зарплат (11,47 тис. грн), то з неї стягується податок в 15%. Якщо ж сума більша, заробітчанам доведеться заплатити вже 17%.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути