chrome firefox opera safari iexplorer

Кримські татари вимагаюють відновлення своїх прав, національної автономії та відставки Могильова

19 травня 2013 о 09:30

За різними оцінками, від 25 до понад 30 тисяч осіб з усіх регіонів Криму взяли участь у жалобному мітингу до 69 річниці депортації кримських татар з півострова, скликаному Меджлісом кримськотатарського народу 18 травня на центральному майдані Сімферополя. Учасники мітингу вимагали від української влади відновлення прав кримськотатарського народу, потоптаних депортацією, національної автономії у складі України і відставки кримського прем’єра Анатолія Могильова.

Зранку у Сімферополь з різних боків увійшли 5 колон, які формувалися на околицях міста з жителів різних регіонів автономії. На початку заходу пройшла міжнародна акція «Хвилина скорботи і єдності», а також мусульманська молитва за тими, хто не повернувся з депортації.

Перед учасниками мітингу виступили лідери Меджлісу, народні депутати України від УДАРу і «Свободи», представники кримськотатарської діаспори з-за кордону і правозахисники. Зокрема, голова комітету Верховної Ради України з прав людини, член фракції УДАР Валерій Пацкан виступав кримськотатарською мовою.

Член фракції «Свободи», народний депутат України з Євпаторії Едуард Леонов викликав бурхливі аплодисменти і викрики схвалення учасників мітингу своєю заявою, що домагатиметься визнання кримських татар корінним народом України, Меджлісу – органом етнічного самоуправління і надання кримським татарам квот у представницькій та виконавчій владі.

На мітингу звучали вимоги негайної відставки глави кримського уряду Анатолія Могильова і відновлення кримськотатарської автономії у складі України. Зокрема, в ухваленій резолюції мовиться, що кримський прем’єр чинить дії, «спрямовані на розпалювання в кримському суспільстві міжнаціональної ворожнечі і політичного протистояння».

Учасники мітингу звернулися до президента України, Верховної Ради і Кабінету міністрів України із закликом «дати згоду на проведення міжнародного форуму з відновлення прав кримськотатарського народу і прийняти тим самим допомогу міжнародного співтовариства в поверненні та облаштуванні кримських татар на своїй Батьківщині».

У резолюції також мовиться, що кримські татари залишаються «прихильниками чесного і відкритого діалогу з органами державної влади України, з усіма суспільно-політичними силами країни, міжнародними організаціями з усіх питань, пов'язаних з відновленням прав кримськотатарського народу, розвитком і майбутнім демократичної незалежної України, в якій будуть забезпечені невід’ємні права української нації, корінних народів і національних меншин».

Офіційних представників кримського уряду, а також членів президентської Ради представників кримськотатарського народу і проурядових політичних груп кримських татар на мітингу не було. Напередодні останні заявили, що не братимуть участі у жалобному мітингу, бо Меджліс надає йому політичного забарвлення.

Джерело: radiosvoboda.org
Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути