chrome firefox opera safari iexplorer

Львівський музей «Територія Терору» представить архітектурний проект будівництва музейного комплексу

29 травня 2013 о 11:25

У Львові відкрилася виставка-презентація музею «Територія Терору», яка розповідає про ситуацію у світі перед Другою світовою, радянську окупацію Галичини, а також представляє архітектурний проект будівництва музейного комплексу. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Великою тематичною частиною виставки є концепція внутрішньої інтерактивної експозиції музейного комплексу – «Бараку 1939–1941 років», що буде відтворений за зразком бараків типового концентраційного табору.

Експозиція розповідає про геополітичну ситуацію у світі напередодні Другої світової війни, німецько-радянську співпрацю, початок Другої світової та радянську окупацію Галичини, а також про перші кроки більшовицької влади, легітимізацію сталінського режиму та радянізацію краю.

«Спочатку була лише ідея, усвідомлення важливості якої дало нам стимул для створення установи. Музей «Територія Терору» існує вже понад 3 роки. Ми проводимо наукові дослідження, створюємо виставки, реалізовуємо освітні та міжнародні проекти. За цей час було започатковано та розвинуто низку проектів, серед яких: «Жива історія» (запис спогадів очевидців), «Урок пам’яті» (організація показів документальних фільмів для учнів і студентів, зустрічі з очевидцями історичних подій), «Місця терору» (пошук і дослідження місць ув’язнення та масового знищення людей).

У цій виставці хочемо показати, яким ми бачимо Музей, а також те, як і з допомогою чого можна реалізувати це бачення», – розповів директор Музею «Територія Терору» Тарас Чолій.

Зазначимо, станом на сьогодні установа отримала усі необхідні погодження для початку будівництва музейного комплексу.

Довідка.

30 квітня 2010 року рішенням виконавчого комітету Львівської міської ради № 491 погоджено концепцію створення Меморіального музейного комплексу тоталітарних режимів «Територія Терору».

10 березня 2011 року музейна установа офіційно перейменована на «Меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія Терору».

18 жовтня 2011 року Музей отримав Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою на просп. В.Чорновола, 45 для будівництва меморіального музейного комплексу тоталітарних режимів «Територія Терору».

30 жовтня 2012 року отримано позитивний висновок державної експертизи робочого проекту «Будівництво Меморіальним музеєм тоталітарних режимів «Територія Терору» меморіального музейного комплексу тоталітарних режимів на просп. В. Чорновола, 45 у м. Львові».

Структурно Музей складається з науково-фондового, інформаційно-освітнього відділів та адміністрації. Станом на сьогодні в установі працюють 15 осіб.

Пріоритетами Музею є дослідження історії політичних, соціальних, етнічних та релігійних репресій, спрямованих проти народів, які у ХХ ст. населяли українські землі.

Місія Музею: збирати, зберігати та передавати сучасному і прийдешнім поколінням знання про тоталітарне минуле, розповідати про долі людей – очевидців та учасників історичних подій.

Візія: Музей «Територія Терору» – простір для обміну історичним досвідом між поколіннями, осередок альтернативної освіти, майданчик для міжнаціонального діалогу та роздумів про минуле задля генерування нових ідей щодо майбутнього.

Джерело: zik.ua
Розділи: Новини культури

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути