chrome firefox opera safari iexplorer

На Закарпатті відкрили першу в Україні транскордонну велодоріжку

28 травня 2013 о 15:11

На Закарпатті в смт. Вилок біля пам’ятника «Турул» відкрили першу велодоріжку Вилок–Пийтерфолво, яку прокладали дві країни.

На урочистий захід з нагоди введення в експлуатацію першої черги новозбудованої велодоріжки між населеними пунктами Вилок та Тисабекень – довжиною 3150 м зібралися кілька десятків людей, – інформує власкор ІА ZIK.

«Цей проект спільно з угорцями ми готували 4 роки, – розповів Йосип Торпоі, директор Центру українсько-угорського регіонального розвитку. – Євросоюз підтримав нашу ідею. Ця частина велодоріжки складає 3150 км, її бюджет – понад 100 тис.євро. Будується ще одна частина Берегово-Астей (КПП «Лужанка») протяжністю 3900 км, разом – майже 7 км».

Генеральний консул Угорської республіки м. Берегово Іштван Товт на урочистій частині зауважив, що така інвестиція Євросоюзу слугує для розвитку туризму і здорового способу життя. Проект є практичним і для населення, мешканці тепер можуть легше потрапити один до одного на фестивалі, які часто проводять на Виноградівщині, Берегівщині та в Угорщині. «Так і має бути, географія одна, нас тільки відділяють кордони, – зауважив Іштван Товт. – Це тільки перша велодоріжка, робота буде продовжуватися».

Василь Маркович, начальник Служби автомобільних доріг у Закарпатській області зауважив, що це не вже перший проект з угорськими партнерами. Три роки тому за підтримки ЄС перебудували міст до пунктів пропуску Вилок-Тисабеч (близько 2 млн грн). Здійснили реконструкцію під’їздів у Дзвінковому і Косино.

Шандор Ковач, заступник голови Загальних зборів Сабольч-Сатмар-Берегської області, учасник проекту з угорського боку додав: їздити на велосипеді надзвичайно корисно, особливо в Україну. Адже тут чимало солодощів, тому велосипед допоможе солодкоїжкам тримати себе у спортивній формі.

Гості на практиці продемонстрували зацікавлення велопереїздами: після перерізання святкової стрічки сіли на велосипеди і поїхали.

Довідка

Велодоріжка була побудована в рамках проекту «Інтегрована система велосипедних туристичних шляхів вздовж українсько-угорського кордону» HUSKROUA/1001/012 за підтримки Європейського Союзу та фінансуванням Програми прикордонного співробітництва ЄІСП «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» 2007—2013. Основні організатори — Центр українсько-угорського регіонального розвитку, Служба автомобільних доріг у Закарпатській області, Музей ім. Ондраша Йовша (Угорщина), сільська рада с.Береґшурань (Угорщина).

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути