chrome firefox opera safari iexplorer

Опублікований список доріг в Україні, які відремонтують у першу чергу

24 травня 2013 о 10:55

«Укравтодор» пообіцяв відремонтувати найбільші магістралі країни. При цьому багато ділянок будуть лагодити з урахуванням сучасних реалій, щоб витримували велике навантаження, температурні перепади. Тобто зроблять дороги так, щоб до їхнього ремонту не повертатися років десять. Про це заявив начальник прес-служби «Укравтодору» Ольга Лук'ян.

Основні дороги, які мають бути відремонтовані в цьому році, — Дніпропетровськ — Донецьк — Луганськ, Херсон — Джанкой — Сімферополь, Вінниця — Умань — Знам'янка, Дніпропетровськ — Миколаїв, Знам'янка — Дніпропетровськ, Бориспіль — Полтава, Київ — Біла Церква і закінчать трасу Київ — Житомир. Щоправда, в «Укравтодорі» уточнили, що «глибина» і «капітальність» ремонту залежить від надходження коштів.

«За нашими підрахунками, в країні 4601 тис. кв. м „заражених“ ямами доріг. А це на 184% більше, ніж було у 2012-му», — нарікає Ольга Лук'ян.

Вже в липні збираються привести до ладу ділянку Одеської траси від Києва до Білої Церкви (86 км). Як розповіли в Мінінфраструктури, буде це капремонт або просто залатають дірки, поки вони самі не знають — все залежить від розміру виділених коштів.

«На цій ділянці не було сенсу робити шумові смуги (в народі „сонники“. — ред.), адже вся дорога суцільний „сонник“, — обурюються водії, маневруючи між вм'ятинами у полотні. — Ще рік тому дорога була тут хороша, і тоді їхали всі 160 км/год. Домчались хвилин за 40, а зараз палетемося 1 годину 20 хв.».

У Мінінфраструктури розповіли, що очікують надходження на всі дорожні ремонти 18 млрд гривень. «Але щоб відремонтувати всі дороги, треба не менше 50 млрд, — кажуть нам неофіційно в міністерстві. — Гроші можна взяти, збільшивши акциз на продаж дизпалива і ввівши плату за проїзд для фур».

Водії маршруток, опитані на столичному вокзалі, кажуть, що зараз можна їздити лише на тих дорогах, які лагодили до Євро-2012. «На Львів добиратися — одне задоволення, — міркує Володимир. — Але метр вліво, метр вправо — катакомби. Навесні час у дорозі збільшився на цілі години. Ось до Кривого Рогу я тепер їжджу сім з половиною годин, а ще взимку діставався усього за шість». Його колега Микола скаржиться, що через ями авто буквально розсипається. «Більше 80 км на годину неможливо їхати. Як тільки потепліло, в дорозі проводжу на три години більше, щоб дістатися до Умані з Києва. Нам треба знову Євро проводити, щоб стало краще». Але лідером антирейтингу маршрутників стала траса Луцьк — Львів: відстань у 150 км маршрутка долає більш ніж за 4 години.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути