chrome firefox opera safari iexplorer

Під столичний Південний міст пришвартувався бойовий човен часів Київської Русі

15 травня 2013 о 16:50

15 травня у Києві презентували бойовий човен часів Київської Русі — лодію «Князь Володимир». 12-метрове судно підійшло до берега на веслах, і всі охочі змогли зійти на його борт та подивитись, як плавали слов'яни у 10-11 століттях.

Лодія була виготовлена за оригінальними кресленнями і має довжину 12 метрів і ширину 3,5 метрів. Судно ходить під вітрилами і розраховано на 10 веслярів. Вмістити така тура може до 17 пасажирів.

«Князь Володимир» — є єдина в світі. Унікальна та точна по корабельної архітектурі. На жаль нам не вдалось на дні українських рік чи озер знайти останки суден тих часів. Тому деякі елементи є запозичені у скандинавських археологів. Перед вами реконструйований на слов'янський лад дракар — бойовий човен-розвідник. Ним користувались, як і варяги так і слов'яни. 14 років ми працювали з різними вченими. Пройшли шлях від Балтійського моря, до Дніпра. Весь час ми рухались на веслах і парусі. Нам вдалось дослідити, як переміщались люди в ті часи",- розповідає Сергій Воронов, капітан судна.

Човен

Човен

Човен

Корабель чорного кольору. На носі витесана з дерева голова дракона. З бортів звисають по шість щитів та п'ять весел. Під час театралізованої презентації, об борт судна розбили пляшку шампанського. Жінка, що грала роль княжни, змогла це зробити тільки з п'ятого разу.

«Над проектом працювали вчені з України та Росії — найбільш видатні дослідники, які спеціалізуються на історії судноплавства Київської Русі. У роботі були враховані світові наукові знання середньовічного суднобудування і дані сучасної науки», — каже Володимир Янченко, директор парку «Київська Русь». Він є керівником проекту.
Після презентації, судно вийшло в експедицію до Переяслава, де в давнину були південні границі Русі. Після неї, лодію витягнуть з води, і встановлять у парку «Київська Русь», як науковий експонат.

Лодії широко використовувалася в Київській Русі в 10-12 столітті. На човнах варяги та слов'яни здійснювали військові походи або просто грабіжницькі набіги на Візантію. При подоланні природних або штучних перешкод, недоступних для судноплавства, їх тягли волоком.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути