chrome firefox opera safari iexplorer

Що брати до церкви на Великдень і як правильно там поводитись?

04 травня 2013 о 14:17

Традиції і правила проведення різних християнських обрядів довгий час передавалися від покоління до покоління, від батьків до дітей, з вуст в уста і т.д.

Але на довгий період деякі традиційні свята та ритуали були втрачені нашим народом, і ось тепер різними силами і способами вони намагаються відновитися. Що ми знаємо про те, які продукти необхідно брати з собою до церкви на освячення, і чому саме ці, а не які-небудь інші страви?

Паски

Якщо є можливість, то бажано самим приготувати великодні паски, а не піддаватися спокусі і не купувати готові в магазині. Також дуже важливо їх освятити в церкві під час нічного богослужіння, тільки тоді такі страви будуть вважатися великодніми.

В іншому випадку паска вважається просто кексом. Тому, якщо є бажання зробити обряд за всіма правилами, то не варто ігнорувати навіть деякі його деталі.

Фарбовані яйця

Другим символом Великодня, безумовно, є фарбовані яйця. Є кілька переказів, чому необхідно фарбувати яйця до цього свята. Один з них свідчить про те, що як тільки люди дізналися, що Христос воскрес, вони тут же почали розносити радісну звістку по всій окрузі.

Марія Магдалена не побоялася, і попрямувала в палац до римського імператора Тиберія, розповісти цю новину. В якості подарунка вона взяла з собою просте куряче яйце.

У відповідь на почуті слова, Тиберій тільки розсміявся і сказав, що воскресіння неможливе, як і те, що її яйце зараз стало б червоним. В ту ж мить яйце на очах правителя почервоніло.

Великдень з сиру

Ще з старозавітних часів однією з найважливіших страв на столі була саме сирна паска. На сьогоднішній день ця призабута традиційна страва поступово повертає свої позиції і займає важливе місце на святкових столах.

При цьому деякі плутають і називають традиційний печений святковий кекс паскою, хоча здавна це було не так.
Цю важливу святкову страву також необхідно брати з собою для освячення в церкву.

Що не слід брати до церкви?

Священнослужителі закликають віруючих парафіян не приносити з собою на освячення м’ясні продукти, сало і ковбаси, а також – спиртні напої.

Оскільки необхідно не тільки прийти до церкви і дочекатися, поки батюшка покропить продукти Святою Водою, але важливо також увійти до церкви і помолитися, а з перерахованими вище продуктами вхід в храм вкрай небажаний.

Помилкова також думка, що під час пасхального богослужіння можна освятити хрестики й іконки. Для цього таїнства необхідно підібрати інший час.

Що ж до всіляких солодощів, таких як печиво, булочки, вафлі і т.д., то їх ніхто брати з собою не забороняє, але й прямої необхідності в їх освяченні теж немає.

Кошик і рушничок

Покласти всі продукти бажано (але не обов’язково) в кошик, щоб нічого не пом’ялося і не подавилося. Під низ необхідно постелити рушничок, і його ж краями зверху накрити продукти (або використовувати інший для накриття, якщо одного недостатньо).

Перед освяченням в одній з пасок закріплюється і запалюється свічка, а з продуктів знімається рушник, тим самим, відкриваючи їх для потрапляння Святої Води.

Також важливо підготувати пожертвування для церкви, це можуть бути гроші, паска або пара яєць. Для збору пожертвувань ходить спеціальний служитель церкви перед священиком, що чинить обряд освячення.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути