chrome firefox opera safari iexplorer

Третина іноземних студентів Польщі — українці

30 травня 2013 о 11:40

Неодноразово доводилося писати про вищу освіту у Польщі, однак лише зі слів студентів та викладачів. Цього разу я отримала унікальну можливість відвідати 15 вузів Варшави і на власні очі побачити, які ж вони, польські університети.

«Готова за все платити, лиш би син здобув нормальну університетську освіту»

Їхала з групою абітурієнтів та їхніх батьків. Це або одинадцятикласники, або бакалаври, які після завершення українських університетів вирішили здобувати ступінь магістра деінде. В автобусі витав дух тотального розчарування у нашій системі освіти. «Знаю, що мені буде фінансово складно, — говорить мама абітурієнта пані Наталія. — Але я готова за все платити, лиш би син здобув нормальну університетську освіту. Дешевше було б відправити його в пед-інститут у нашому райцент-рі, і нагодований завжди був би, але яка перспектива? У Київ також їхати не хочемо. Знаю, що більшість киян ігнорують місцеві внз та їдуть за кордон».

«Я випадково дізналася про можливість вступити у польський вуз, — говорить абітурієнтка Ольга. — Як не потраплю на бюд-жет в Україні, поїду до Польщі».

Дівчата і хлопці, з якими я їхала, повертатися в Україну не збираються. Мріють про кар’єру у Європі.

Вчитися ніколи не пізно

Людину зустрічають за одягом, вуз – за фаcадом. Наша група також «прицінюється», перш за все, до технічних можливостей. Яка бібліотека, чи зручні диванчики у фойє, чи багатий вибір у кафе? У багатьох бібліотеках є індивідуальні кабінки, де можна усамітнитися з книжкою...

У студентському кафе — затишно і креативно

У студентському кафе — затишно і креативно

Деякі з внз не мають власних приміщень чи орендують, це відчутно знижує запал потенційних абітурієнтів. Що помітила, переступивши поріг першого ж закладу, — кількість людей старшого віку. Це не викладачі, це – студенти. Вони уважно вивчали конспекти, зажовуючи інформацію бутербродами, про щось радилися біля ноутбуків. Хтось скаже, у нас також другу вищу освіту опановують люди різного віку. Але тут вражає їх кількість. Були вихідні (заочники тут навчаються у суботу та неділю), і всі 15 вузів, які ми відвідали, гуділи від студентів. Ніби це був звичайний робочий день із групами стаціонарників. У Польщі вже усвідомили, що освіта не закінчується у 22 роки з першим дипломом, і навіть другий диплом — не фініш. Часи змінюються, тому варто час від час підкориговувати свої знання — це як фізкультура для мозку чи омолоджувальна процедура для знань. «Знаю жінку, яка у 56 років вирішила здобувати заочну освіту у Польщі. Це при тому, що жила і працювала в Україні. Раз на два тижні їздила на лекції. Часто знову вступають люди 30-40 років. Таким чином вони хочуть зробити новий стрибок у кар’єрі», — говорить представник програми «Освітаполь» Тетяна Сорока.

Старші люди ідуть, здебільшого, на заочне нав-чання. У Польщі це дуже зручно. Раз у два тижні на вихідних приходиш на лекції. Таку систему вже не перший рік практикують деякі українські вищі навчальні заклади.

Не кожна вища школа — університет

Університетами у Польщі називаються тільки державні навчальні заклади. Приватні — це вищі школи. Хоча, як каже Тетяна Сорока, це не має особливого значення. Для влаштування на роботу головне — знання.

Приватні внз відкритіші для іноземця. Переважно тут немає вступних екзаменів. Довіряють: того, хто не здатен здобувати вищу освіту, ніколи не пізно вигнати. Навчання у приватних школах дешевше (орієнтовно 1000 євро на рік). Тоді як державні мають вищу планку. Для іноземців навчання може коштувати не менше двох тисяч євро на рік. І обов’язково треба складати вступні іспити, з польської та спецпредмета.

«Хоча тут також бувають винятки, — говорить пані Тетяна. — Наприклад, держава активно підтримує технічні спеціальності, тут можна натрапити на можливість безкоштовного навчання і для українця».

Викладачі погоджувалися перервати лекції, аби ми оглянули аудиторії.

Викладачі погоджувалися перервати лекції, аби ми оглянули аудиторії

Хороший студент, хай навіть і іноземець, може розраховувати на стипендію за двома категоріями: успіхи у спорті та успіхи у навчанні. Звісно ж, поляки тут мають більше можливостей. На руку державним внз грає престиж. Коли заходиш у стіни старезної Варшавської політехніки, навіть дихаєш тихіше, від захвату... Саме тому часто абітурієнти, вступивши у приватний вуз на бакалаврат, магістратуру підшуковують у державному.

Викладацька робота і престижна, і добре оплачувана

«Гляньте, це наш колишній міністр фінансів п’є каву, — показують мені на чоловіка, що стоїть у кутку. — Він тут викладає. Викладання у польських вузах — престижна і високооплачувана справа. Кажуть, на своїй міністерській роботі він міг заробити менше, ніж тут, в університеті». Тут популярне сумісництво. Чимало професорів працюють паралельно і у державних, і у приватних внз. Інколи викладацький склад настільки продубльований, що у дорогому державному вузі рекомендують як альтернативу приватний, мовляв, практично одне і те ж.

Більшість навчальних закладів, котрі ми відвідали, — приватні. Засновані орієнтовно у середині 90-х років. «Це легко пояснити, — говорить директор програми «Освітаполь» Руслан Сорока. — Саме у цей час в Польщі відбувалися реформи у сфері освіти. Зараз ринок перенасичений, нових навчальних закладів практично не відкривають. Але й практично не закриваються. Якщо таке трапляється, студенти без дипломів не залишаться, їх переведуть в інший вуз». За якістю освіти стежить Польський державний акредитаційний комітет (Panstwowa Komisja Akredytacyjna), працює з січня 2002 року. У Польщі — 350 вищих навчальних закладів. На відміну від України (де така ж кількість вищих шкіл), у цьому проблеми не вбачають. Кажуть, є вузи, значить, є потреба. Той, хто не зможе конкурувати на цьому ринку, закриється сам, не матиме студентів. Університети годують себе самі. Тому надзвичайно зацікавлені у студентові, хай це буде місцевий, чи іноземний.

Посольство Польщі рапортує: третина місцевих студентів — українці. У гуртожитку, який ми відвідали, навіть написи були українською. А у вузах хвалилися, що підпасовують розклади під свята православних та греко-католиків, аби не виникало незручностей.

Скромно, але чисто

Заходимо у гуртожиток одного з університетів. Гуртожитки при приватних вузах тут — рідкість. Прожити тут усі роки навчання не сподівайтеся. Місця є лише для першокурсників. «За рік студент адаптовується, знаходить друзів, йому вже не складно знайти квартиру, — говорить Тетяна Сорока. — Учасникам нашої програми пропонуємо окремий гуртожиток. Але, знову ж таки, лише для студентів першого курсу».

Розкоші у гуртожитках не очікуйте — буде чисто, але скромно. Ліжко-місце коштує від 300 злотих на місяць. Це кімнатка, обладнана хіба що ліжками, тумбами, столом і шафою. Дорожчі можуть потягнути на 450-500 злотих за місце. На кухні пораються дівчата, студентки з України. Запитуємо, чи задоволені тутешніми умовами. Відповідають, що все до вподоби.

Ольга Читайлоwz.lviv.ua

Розділи: Новини освіти

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути