chrome firefox opera safari iexplorer

У Франції археологи знайшли середньовічний підземний притулок (фото)

30 травня 2013 о 15:11

Французькі археологи виявили в центральній частині Франції давній підземний притулок. Вхід в укриття був знайдений під залишками невеликого будинку, повідомляє Past Horizons.

Притулок являв собою вузьку і невисоку печеру. Усередині дослідники виявили 20 ніш для оливні ламп. Знайдений у печері керамічний горщик дозволив археологам датувати притулок кінцем 11 ст. Цей період припав на суперництво графів Анжу і Блуа за регіон Турень.

Глечик

Притулок

Притулок

В укриття можна було спуститися сходами, викопаними в землі. Печера мала розгалужену мережу проходів і кімнат, протяжність якої склала більше 15 м. Печера була дуже вузькою (середня ширина становила 0.5 м) і низькою (висота — 1.15 — 1.55 м). Вхід в укриття був закритий дверима біля підніжжя сходів. Ще одні двері закривали доступ в три проходи, розташованих далі. Печера мала кілька поворотів, які йшли під прямим кутом, сповільнюючи рух нападників. Одна з камер призначалася для зберігання їжі. На думку археологів, в притулку могли перебувати протягом довгого часу 5-6 осіб.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути