chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві виставили понад півсотні стамбульських пейзажів українських митців

16 травня 2013 о 18:13

54 полотна на турецькі мотиви виставили у Музеї сучасного мистецтва у Києві 15 травня. Їх зібрали у проекті «На тому березі». Картини арт-проекту «Береги» 12-х сучасних українських митців вже виставляли у двох стамбульських галереях. В українській столиці їх показали уперше.

На полотнах українських живописців можна побачити пишні турецькі храми і затишні стамбульські дворики. Традиційні візерунки прикрашають старовинний порцеляновий посуд на натюрмортах. У колористиці виставки провідну роль грає синій — це небо над Стамбулом, море, лазурові розписи. Його доповнює золотий — у світлі морських вогнів, піску і коштовностей.

«Був там наприкінці квітня — весь Стамбул у тюльпанах, — розповів киянин Богдан Дмитрович, що прийшов на відкриття виставки. Саме розглядав натюрморт з тюльпанами і вазою, розписаною орнаментом „турецький тюльпан“. — Вразили вулички вузькі і круті. По мечетях ходили. Не парадним Стамбулом теж багато гуляли. До мене по-турецьки говорили, а до приятеля російською — а він їм „перфект англійською“ відповідав. Базари — це теж супер, але то треба любити торгуватися. Але східний базар — то не просто базар, то окремий світ.

Виторгував собі декоративну тарель удвічі дешевше, ніж правили. Потім ледь довіз її — так побити боявся. А каліграфія яка, — ммм, — можна на керамічній плитці замовити що хочеш — і тобі писар красиво виведе. О, це біля Софії такі стоять, — показав на пейзаж із сувенірними ятками поблизу храму Святої Софії. — Там булочки із сезамом дуже смачні продавали. Софія неймовірна, — нема слів. Я там замовив „Отче наш“ українською. Одна вона тільки — це півдня оглядати. А оцю картину — вкрав би», — жартує Богдан Дмитрович, підійшовши до полотна, де над храмами у золотому небі проглядається обличчя ангела зі візантійських ікон.

Організували виставку турецька компанія GLOBART, підтримав офіс з питань культури та інформації Посольства Туреччини в Україні. Триватиме виставка до 7 червня.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути