chrome firefox opera safari iexplorer

У травні нас очікує чотири дивовижних астрономічних явища

07 травня 2013 о 10:49

У травні нас очікують чотири великих астрономічних явища, а саме: метеоритний потік ета-Аквариди, кільцеподібне сонячне затемнення, напівтіньове місячне затемнення і тісний парад трьох планет.

Про це повідомляє ZIK з посиланням на Newsru.

6 травня першими на небосхилі з’являться ета-Аквариди, пов’язані зі знаменитою кометою Галлея. Член Китайського астрономічного товариства, член правління Тяньцзиньського астрономічного товариства Ши Чжічен повідомив, що під час цього метеорного дощу кількість зірок, що падатимуть і освітлюватимуть небо може сягати 40 на годину. За хороших погодних умов цю романтичну картину можна буде побачити перед світанком 6 і 7 травня.

Слідом за метеоритним потоком, 10 травня очікується ще одне захоплююче видовище – кільцеподібне сонячне затемнення. На жаль, жителі Китаю не зможуть спостерігати це явище, але ним зможуть насолодитися в Австралії, на сході Індійського океану, в Океанії, а також в західній і центральній частинах Тихого океану.

Наступним з явищ стане напівтіньове місячне затемнення, яке відбудеться 25 травня. Але в Китаї в цей час буде полудень, і жителі країни не побачать цього видовища, проте ввечері того ж дня вони зможуть насолодитися прекрасним видом повного місяця, повідомив Ши Чжічен.

З останнім номером на небесній сцені в цьому місяці 27 травня «виступлять» Меркурій, Венера і Юпітер, які зберуться після заходу Сонця в маленький трикутник. Якщо погода буде ясною, то тріо планет обіцяє стати дуже барвистим видовищем. «Людям, які люблять запам’ятовувати астрономічні явища на фотознімках, я раджу у жодному разі не упускати таку можливість», – додав Ши Чжічен.

Як повідомлялося, 20 травня 2012 року жителі Землі вже спостерігали рідкісне кільцеподібне сонячне затемнення. Тоді тінь Місяця закрила 94% сонячної поверхні, у результаті чого з Землі можна було спостерігати «кільце вогню».

Розділи: Довкілля

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути