chrome firefox opera safari iexplorer

Українці представлять пам'ятник на бієнале у Венеції

14 травня 2013 о 09:00

У рамках 55-й Бієнале сучасного мистецтва у Венеції, в Палаццо Лоредан 29 травня відбудеться відкриття українського проекту «Пам'ятник пам'ятника».

Як повідомили УНН у прес-службі Мистецького арсеналу, в проекті беруть участь молоді українські художники Жанна Кадирова (Київ), Микола Рідний та Гамлет Зіньковський (Харків).

Тема художнього проекту українського павільйону співзвучна загальній концепції бієнале — «Енциклопедичний палац». Вибір назви для проекту був підказаний одній з робіт Жанни Кадирової, у якої виникла ідея «завуальованого» пам'ятника — пам'ятника кому і чому завгодно, чистої потенційності.

Микола Рідний представить на бієнале відео «Монумент», де зафіксовано процес демонтажу у Харкові радянського монумента і установка нового — «Сучасні наймані робітники виконують роботу з усунення символів працівників-героїв». Своє відео художник доповнює серією гранітних абстрактних скульптур.

А Гамлет Зіньковський підготував до виставки інсталяцію з сотень мікроскопічних портретів у рамці сірникової коробки під назвою «Книга людей».

Нагадаємо, 55-а Бієнале сучасного мистецтва у Венеції пройде з 1 червня по 24 листопада 2013 року. В офіційній програмі Україну знов представлятиме художниця Оксана Мась з проектом «Квантова молитва» — інсталяцією у вигляді автомобільного двигуна, на якому застигли потоки розплавленого муранського скла.