chrome firefox opera safari iexplorer

Як правильно вийти з посту: поради дієтолога

04 травня 2013 о 13:07

У Страсний тиждень лікар-фітотерапевт, дієтолог Борис Скачко радить тим, хто поститься, їсти часто, невеликими порціями (250—300 г).

У рослинній їжі калорії майже відсутні, тому ситість забезпечать каші. Корисні та найкраще засвоюються рис, гречка, кукурудза й пшоно, пише Голос України. 

Також у раціоні має бути не менше 1 ч. л. рослинної олії (кукурудзяна, гарбузова, лляна, соняшникова або оливкова) — це важливо для роботи печінки й жовчного міхура.

З рослинним білком (квасолею, горохом, сочевицею) будьте обережні. Відчуваєте здуття — нагодували погані бактерії у кишечнику. Незамінні джерела вітамінів зараз — перша зелень (цибуля, часник, черемша), а з напоїв — узвар.

Великий піст триває 48 днів. Тим, хто виключав з харчування білки тваринного походження, відновлювати травну систему треба поступово, рекомендує дієтолог.

Розговляйтеся насамперед яйцем, причому звареним вкруту, — у ньому найлегший для переварювання білок. Після з’їжте паску — по-перше, традиція, по-друге, вуглеводи, що поліпшують обмін речовин. Потім не більше 100 г. вина (тільки сухого, не десертного) — це допомагає травленню.

Наступне вживання їжі — за 4—5 годин: знову яйце, вінегрет, легкі салати, відварені або печені овочі. На другий день запускаємо до раціону білу рибу. На третій — біле м’ясо або птицю. Тільки через кілька днів можна пробувати червоне м’ясо.

Якщо наїдатися всього одразу і багато — спровокуєте процес гниття й бродіння в організмі і, не дай Боже, опинитеся в лікарні з гастритом або панкреатитом.

Борис Скачко як лікар — прихильник посту на емоційному рівні й цілий рік, а нормальну систему харчування чіпати не варто. На його думку, краще обмежити себе в певних продуктах, але не виключати їх взагалі, щоб не випробовувати травну систему, особливо людям, які страждають на хронічні захворювання.

24 травня

Інші дати
Кирило Стеценко
1882 – український композитор, хоровий диригент, культурний і громадський діяч, священик. Створив кобзарську школу; організатор мандрівних хорових капел, засновник музичної бібліотеки. Автор кантат, опер та ін.  
Розгорнути
100-річчя від дня народження Михайла Стельмаха
1912 – Михайло Стельмах – український письменник, драматург, фольклорист. Автор поетичних книжок для дітей, романів «Кров людська – не водиця», «Велика рідня», «Хліб і сіль» та ін.
Розгорнути
Народився Іван Нехода
(1910, с.Олексіївка, Харківська область – 1963) - український поет, письменник, журналіст. Збірки: «Початок пісні», «Тобі, кохана» та ін.
«У лісі, лісі темному, Де ходить хитрий лис, Росла собі ялинонька І зайчик з нею ріс.» (Іван Нехода)
Розгорнути
Народився Олександр Богомолець
(1881, м. Київ – 1946) - відомого українского патофізіолога, основоположника школи патофізіологів.
Розгорнути