chrome firefox opera safari iexplorer

Абсолютна більшість українців виступає проти обрання Президента у парламенті

28 червня 2013 о 09:47

Згідно з результатами дослідження, проведеного Центром Разумкова, близько 85% українців виступають проти обрання Президента у парламенті.

При цьому 6% опитаних готові підтримати обрання Президента не шляхом всенародного голосування, а шляхом обрання парламентом, а 8,9% — не змогли дати відповідь.

Крім того, 46,3% опитаних виступають проти введення двопалатного парламенту. При цьому 15,7% респондентів підтримують заміну однопалатного парламенту на двопалатний, 38% — не змогли відповісти.

29,5% опитаних готові підтримати перехід від змішаної до мажоритарної системи виборів парламенту, 31,2% — проти цього і 39,2% — не змогли відповісти. Водночас 29,7% виступають за перехід від змішаної системи виборів до пропорційної з відкритими списками, 23,8% — проти цього і 46,5% — не змогли відповісти.

Крім того, респондентів запитали, яка форма правління є найкращою за нинішньої ситуації. Як з’ясувалося, 54,4% опитаних вважають парламентсько-президентську чи президентсько-парламентську форми правління найкращими для України.

Крім цього, 14,7% опитаних вважають оптимальною президентську республіку, яка передбачає, що ключові владні повноваження належать Президенту.

Водночас 11,9% опитаних вважають найкращою на даний момент парламентську республіку, при якій основні повноваження належать парламенту і він формує уряд і обирає прем’єр-міністра. 2,1% опитаних вважають оптимальною для України диктатуру, а 16,8% не змогли відповісти.

Опитування проводилося з 12 по 16 квітня, було опитано 2 010 респондентів старше 18 років в усіх областях України, теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути