chrome firefox opera safari iexplorer

Чи зможуть перетворити найчистіше озеро Київщини на гранітний кар'єр?

24 червня 2013 о 10:45

Жителі села Бушеве Рокитнянського району Київщини повстали проти приватної фірми, яка хоче добувати граніт біля села.

На зібранні селян у місцевій церкві одноголосно було прийняте рішення про відміну рішення сільської ради про надання дозволу на розробку старого кар'єру, де зараз знаходиться озеро Голубе.

Разом з тим, депутати сільради кажуть, що рішення про дозвіл сфальсифіковане. Позаторік 9 лютого сесія сільської ради прийняла рішення «Про надання згоди на отримання спеціального дозволу на користування надрами Бушівського родовища гранітів».
«Це фальсифікація повна. В порядку денному стояли лише питання про бюджет і розгляд заяв. І от наприкінці сесії спливла заява бізнесменів про надання їм дозволу на розробку кар'єру. Я просив не давати на це згоди. Сільський голова став заспокоювати: мовляв, це тільки згода на збір документів для отримання дозволів усіх інстанцій. На сесії був присутній голова райдержадміністрації Станіслав Поліщук, все робилось на його очах. Ми проголосували. Але ми голосували за, цитую: „виготовлення технічної документації“, а остаточне рішення у документах чомусь „на користування надрами Бушівського родовища гранітів“. Отже, сільський голова і секретар з благословіння голови фальсифікували документ», — каже Микола Сторчовий, депутат сільради та голова ініціативної групи.
Місцеві одностайно виступають проти розробки родовища. Кажуть, що його і закрили в 70х роках, через те що знаходилось близько до села. Спершу на родовищі каміння витесували, а в 1970 році почали добувати вибухами. Через це каміння розліталось по всій окрузі. Крім цього, бояться підвищення радіаційного фону, так як вітер усю пилюку гнатиме на хати.

Деякий час нас навіть відселяли, на час коли підривали граніт. Каміння долітало до хат, дирявило дахи. Крім того, стояла така пилюка, що дихати не було чим. Від кар'єра до хат всього 300 метрів, а каміння розліталось на 1,5 кілометра. Коли його закрили, то ми вздихнули з полегшенням. Крім того, якщо спустять озеро, то в колодязях пропаде вода. Село стоїть на гранітному щиті, вода залягає на глибині в 10-12 метрів, а озеро глибиною 30-40 метрів. То вся вода просто туди відійде з колодязів", — каже Лідія Капуста з вулиці Радянської. Живе за 300 метрів від озера.

Сьогодні озеро — популярне місце відпочинку для жителів навколишніх міст. У суботу по обіді на ньому відпочиває близько 100 чоловік. Вода має голубий колір, дно проглядається на кілька метрів в глибину.
«Озеро — одне з найчистіших на Київщині. Проби води возились на аналіз — воно чистіше за річку Рось, що тече поряд.

Головна проблема тут сьогодні — сміття. Недобросовісні відпочивальники не прибирають за собою і лишають його у кущах», — додає Микола Сторчовий.

Бушеве — за110 км від столиці. У селі уже діє гранітний кар'єр «Ольшанський», за 3 км від села. Місцеві активісти звернулись до Генпрокуратури, яка має тепер дізнатись, яким шляхом бізнесмени отримали дозвіл на розробку родовища.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути