chrome firefox opera safari iexplorer

До 200-річчя Кобзаря буде оцифрована половина його архівних документів — Стус

20 червня 2013 о 16:03

Національний музей Тараса Шевченка має намір до святкування 200-ї річниці з дня народження Кобзаря у 2014 році перевести у цифровий формат половину із наявних у сховищах архівних документів про його життя та творчість.

Про це сказав, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус на прес-конференції з приводу презентації проекту «Віртуальний архів Тараса Шевченка», яка відбулася у четвер.

«За оптимістичним сценарієм, я сподіваюся, що до 9 березня наступного року ми переведемо у цифровий формат приблизно половину з усіх архівних документів про життя і творчість Шевченка. Це дуже колосальний обсяг роботи. За песимістичним сценарієм, все одно весь Шевченко (його твори. — Ред.) і найвідоміші люди довкола нього — вони будуть. І це я можу однозначно сказати», — запевнив Стус.

За його словами, початок переведення архівних документів музею у цифровий формат став можливим завдяки підтримці Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України», що реалізував проект «Віртуальний архів Тараса Шевченка». «Держава на це коштів не виділяє», — зауважив директор.

Він також повідомив, що на сьогоднішній день вдалося оцифрувати приблизно 1% унікальних архівних документів музею.

«Я сподіваюся, що після цього першого кроку будуть наступні кроки. У нас з'являються нові партнери та укладаються нові угоди, ведуться переговори щодо реалізації сучасних технологій віртуального музею. І до нас в гості можна буде завітати по суті з будь-якого куточка земної кулі», — відзначив Стус.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути