chrome firefox opera safari iexplorer

Із 61 пляжу на Дніпрі паспортизовано лише один — у Херсоні

03 червня 2013 о 09:19

Прокурорськими перевірками встановлено, що в межах річки Дніпро, її водосховищ та Дніпровсько-Бузького лиману виділено місця для 61 пляжу, з яких на даний час паспортизовано лише один — у місті Херсоні. На решту паспорти не видавались через невідповідність пляжів санітарним нормам.

Про це «Рідній країні» повідомила прес-служба Дніпровської екологічної прокуратури.

 

Як повідомляє прес-служба, Дніпровською екологічною прокуратурою напередодні літнього купального сезону було організовано перевірки додержання органами місцевого самоврядування, органами державного контролю та суб’єктами господарювання вимог законодавства при облаштуванні пляжних зон.

В цілому, перевірки засвідчили про бездіяльність на вказаному напрямку, у першу чергу, органів місцевого самоврядування. Зокрема, у Кіровоградській та Полтавській областях не визначено балансоутримувачів пляжів, у Миколаївській та Запорізькій областях не розроблено плани заходів та не виділено жодної гривні щодо їх облаштування у поточному році.

Херсонською міською радою навіть не забезпечено вільного доступу населення до пляжів. Лише за втручання Херсонського міжрайонного екологічного прокурора міськрада звернулась до господарського суду Херсонської області з позовом про зобов’язання суб’єкта господарювання не чинити перешкод у користуванні земельною ділянкою площею 3,5 га на території пляжу «Лілея».

Питання своєчасного та належного облаштування пляжів залишилось поза увагою і органів державного контролю. Так, Головним управлінням Держсанепідслужби у Черкаській області не забезпечено належний державний санітарний нагляд, у поточному році не вжито жодних адміністративних та запобіжних заходів до балансоутримувачів пляжів за невиконання зобов’язань по їх утриманню.

Головним державним санітарним лікарем Херсонського міського управління Головного управління Держсанепідслужби у Херсонській області погоджено паспорт пляжу «Південний» без будь-якої перевірки стану усунення попередньо виявлених порушень вимог законодавства.

Аналогічно не забезпечено відповідного контролю з боку територіальних управлінь Держтехногенбезпеки у Черкаській області, якими стан виконання внесених приписів щодо забезпечення на пляжних об’єктах заходів для безпечного відпочинку не перевіряється, адміністративні заходи у зв’язку з їх невиконанням не вживаються.

Недостатньою є робота і балансоутримувачів пляжів, і, в першу чергу, столичних. Відповідальним за вказаний напрямок комунальним підприємством «Плесо» не забезпечено своєчасний вивіз сміття з території пляжів та водойм, заходи по утриманню пляжів не розроблено, попереджувальні знаки для населення не встановлено, паспорти пляжів не отримано. В той же час на підготовку пляжів до купального сезону з міського бюджету виділено понад 1,5 млн грн. Київським міжрайонним екологічним прокурором керівнику підприємства внесено подання з метою усунення виявлених порушень.
Загалом, за результатами перевірок органами Дніпровської екологічної прокуратури внесено 11 подань в органи місцевого самоврядування та балансоутримувачам пляжів, 3 — в органи державного санітарного та пожежного нагляду.

Перевірки з зазначених питань тривають, повідомляє прес-служба Дніпровської екологічної прокуратури.

Розділи: Довкілля

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути