chrome firefox opera safari iexplorer

Костел Св. Миколая у Києві — в аварійному стані

17 червня 2013 о 13:34

Костел Святого Миколая на вул. Великій Васильківській, 77 у Києві збираються почати ремонтувати цього літа.

Будівля, зведення якої курирував архітектор Городецький, зараз перебуває в аварійному стані – ремонт там проводився ще в 1982 році, повідомляє УНІАН з посиланням на «Сегодня».

Останнім часом її стан значно погіршився через рясні снігопади. Усередині протікає дах, вода скупчується в підвалі, через що підмокає фундамент. Днями вхід у костел обнесли парканом, на якому – табличка з написом «Обережно! Небезпечна зона».

«Будівля, яка є пам'яткою архітектури і належить державі, нещодавно визнана аварійною надзвичайною комісією КМДА. У зв'язку з цим ми підготували документи, і будемо звертатися до Кабміну, щоб виділили гроші на терміновий ремонт. Потрібно 12-15 мільйонів гривень. Роботи необхідно почати якомога швидше, щоб усунути течу до початку осінніх дощів. Інакше стан костелу погіршиться», – повідомив міністр культури Леонід Новохатько, додавши, що пізніше буде вирішуватися питання про ремонт всього костелу.

Теча в даху – далеко не єдина проблема. Поступово розсипається фасад костелу. Шматки ліпнини можуть відвалитися, про що і свідчить табличка перед будівлею, що закликає до обережності.

«Фасад ремонтували близько 10 років тому. Думаю, не зовсім якісно, тому він і прийшов в такий стан. Можливо, згубно впливають вібрації від метро», – розповів настоятель римсько-католицької парафії отець Аркадіуш Ціхля.

За його словами, під час дощів віруючі змушені підставляти відра у внутрішніх приміщеннях, щоб збирати воду, яка ллється з даху.

«Добре, що поки сухо в залі, де проводяться служби та концерти органної музики, – на голову людям не капає. Орган костелу (був спеціально сконструйований чеськими майстрами в 1980 році) поки не постраждав, але якщо його заллє, наслідки можуть бути незворотніми», – каже отець Аркадіуш.

Він сподівається, що під час робіт з усунення аварії в костелі проводитимуться богослужіння, але для безпеки відвідувачів потрібно спорудити критий прохід-коридор. Римо-католики підрахували, що на його комплексний ремонт необхідно $18 млн.

До речі 

Миколаївський котел — серед 30 номінантів на звання 7 чудес Києва. Як відомо, зараз на сайті   7chudes.in.ua триває Інтернет-голосування, де кожен відвідувач може обрати свої 7 чудес Києва.

Результати акції будуть відомі 23 серпня за підсумками Інтернет-голосування та опитування ста експертів.

Станом на 17 червня Костел Св. Миколая на 5-й позиції рейтингу Інтернет-голосування.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути