chrome firefox opera safari iexplorer

Шоколадний будинок у Києві змінить відтінок

09 червня 2013 о 09:46

Шоколадний будиночок у Києві, розташований на вулиці Шовковичній, почали ремонтувати, керівництво знаменитого будиночка заявляє, що після ремонту він змінить відтінок.

Як повідомляє Високий замок з посиланням на газету Сегодня, реставрація Шоколадного будиночка почалася в травні, і кияни помітили, що він став білого кольору, проте директор культурного центру Тетяна Скирда заявила, що він не змінить свій колір.

«Ліпнина робилася з гіпсу, його білий колір настільки дисонував з фасадом, що городяни почали скаржитися. Але Шоколадний будинок завжди буде шоколадним, ми підбирали відтінок, щоб домогтися відчуття м'якого шоколаду. Колір прописаний у паспорті будинку», — сказала Скирда.

За її словами, роботи на фасадах вже завершені на 85%.

«Минулого року нам виділили 1 млн 379 тис. грн. Всього столичною програмою передбачено на ремонт будівлі 15 млн грн протягом трьох років. Після фасаду хочуть розпочати ремонт даху. Стеля над флорентійською залою протікає. Сподіваємося, кошти будуть», — каже Скирда.

Довідково

Особняк Могильовцева, широко відомий як «Шоколадний будиночок» — пам'ятка історії та архітектури у Києві, що знаходиться на вулиці Шовковичній, 17/2.

Свою популярну назву отримав через коричневий колір та крупну рустику, що нагадує шоколадну плитку.

Будівля загальною площею близько 900 м² має два поверхи з великим підвалом і мансардою над прибудовою. На першому поверсі розміщено кімнати для секретаря, прислуги та різних допоміжних служб. На другому поверсі — кілька залів у різних стилях. У підвал є шахта для ліфта, однак її було закладено цеглою.

Фасади садиби, що виходять на вулиці Шовковичну та Пилипа Орлика, виконано в стилі італійського ренесансу — флорентійських палаццо. У містобудівній подобі Києва Шоколадний будинок є чи не єдиним прикладом споруди такого типу. Загальна система побудови фасадів відрізняється монументальністю і пишнотою. Великий, із сколеною поверхнею руст облицювання, контури вікон, випнений карниз, декоративна обробка — все це є стилізацією архітектурних форм флорентійського палаццо Пітті, зведеного в першій половині 15 століття.

Зовнішній вигляд будівлі зберігся до наших днів майже у первинному вигляді.

Фасад прикрашає ліпнина над архівольтами вікон, що зображує ряди кадукеїв та голів левів з відкритими пащами, поєднаних між собою гірляндами з квітів та листя, оздоблених стрічками і бантами.

Перед входом до будівлі фасад прикрашає інсталяція у вигляді відеокамери, межі огляду якої у формі конуса виготовлені з бетону.
Також на будинку встановлено штучного горобчика.

Розділи: Суспільство

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути