chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні українці можуть спостерігати гігантський місяць у небі

23 червня 2013 о 22:23

Українці сьогодні можуть спостерігати за «Супермісяцем» — вони стануть свідками справді дуже яскравого і великого місяця у небі.

Вчені називають це явище «Супермісяцем». Зазначимо, за цим явищем можна було спостерігати і вчора вночі, але в нашому часовому поясі Місяць постав у всій красі саме сьогодні, хоча вчора він теж вражав своїми розмірами.

«Супермісяць» — це коли супутник Землі досягає свого перигею, найближчої до Землі точки місячної орбіти. 

Наступне таке зближення буде спостерігатися в серпні 2014 року. У день перигею Місяць виглядає більшим і яскравішим, ніж зазвичай. Супутник наближається до Землі на відстань 356 991 кілометр.

Через два тижні, 7 липня, Місяць віддалиться від Землі на 406 490 кілометрів, досягнувши свого апогею. Помилковим вважається, що «Супермісяць» може викликати стихійні лиха, такі як землетруси, цунамі, повені, тайфуни та тропічні циклони.

Джерело: ТСН
Розділи: Довкілля

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути