chrome firefox opera safari iexplorer

У 2014 році українці зможуть купупати конфісковане майно на торгах в Інтернеті

21 червня 2013 о 09:24

Українці у наступному році зможуть через Інтернет купувати конфісковані машини і квартири дешевше. Очікується, що до будь-якого лота відкривається доступ для всіх потенційних покупців. Опікуватиметься торгами державна структура, зараз це знаходиться в руках комерсантів.

Зауважимо, що магазини з промовистою назвою конфіскат, що заполонили Київ, насправді, до конфіскату не мають жодного стосунку. Тут є або дешеві підробки, або просто неякісний товар. Справжній конфіскат — це коли брендові взуття та одяг продають у непримітних, закритих від стороннього ока крамницях. Тут для початку треба довго стукати, а потім назвати продавцеві знайоме прізвище. А один магазин із продажу конфіскату в готелі «Київ», працює, так би мовити, під наглядом колишнього високопосадовця. Стороннім вхід заборонено.

Представниця державної виконавчої служби, яка вилучає конфісковане та заарештоване майно для подальших аукціонів запевняє, що судові рішення не на користь держави — не її парафія. Усе, що іменем України вилучено, має виставлятися на торги. Аукціони тепер влаштовують комерційні фірми. У Києві їх є три. Жоден із представників на інтерв'ю не погодився.

Цікаві схеми існують із продажем конфіскованих квартир. Наприклад, двокімнатну квартиру в центрі Сімферополя на торги виставили за 194 тисячі грн. Реальна вартість — удвічі вища. Зацікавлені підтягуються до квартири, у ній і має відбутись аукціон. Та торги не відбуваються. На наступний аукціон ціна знизиться на 20 % і із кожним скасуванням аукціону ціна знову впаде. У підсумку стартова ціна знижується приблизно втричі. Випадковому покупцеві вигідний лот ніколи не дістанеться.

Торік держава на таких розпродажах заробила лише 22 млн грн. Міністр юстиції переконаний, що саме онлайн торги зроблять цей бізнес прозорим. Мовляв, таким чином будуть мінімізовані корупційні схеми. Віце-президент спілки адвокатів Петро Бойко побоюється, що найкращі лоти все одно дістануться своїм. Людям, так би мовити з вулиці, просто заблокують доступ для реєстрації на сайті, а довести що це зумисний збій системи, а не технічний, просто нереально. Лише наступний рік покаже, чи зможе держава монополізувавши цей бізнес, заробляти на цьому, чи гроші будуть йти повз державну кишеню.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути