chrome firefox opera safari iexplorer

У Черкасах 100 днів показуватимуть відеопоезії Тараса Шевченка

17 червня 2013 о 09:55

17 червня у Черкасах у межах телепроекту «Наш Шевченко» покажуть 101 відеопоезію Тараса Шевченка, повідомляє Радіо Свобода. 

Проект некомерційний, покликаний популяризувати творчість поета. Тому участь у ньому може взяти кожен, кому небайдужа творчість Кобзаря. Щодня презентуючи нову відеороботу, ініціатори проекту ведуть відлік часу до двохсотріччя Шевченка.

Уже більше трьох місяців проект «Наш Шевченко» у Черкасах втілює відомий український режисер Сергій Проскурня разом з місцевим оператором Олександром Царенком. Ідея, каже режисер, не нова: наприкінці 1990-х у Російській Федерації був державний телепроект до 200-річчя Олександра Пушкіна.

Із пропозицією зробити власне Шевченківський Сергій Проскурня звертався до власників кількох загальнонаціональних телеканалів. Однак там йому відмовили.

«Якби ми Пушкіна зараз робили – не було б жодних проблем. В Україні Пушкін би мав колосальний успіх. А Шевченка ми робимо ось так – без світла, без особливої техніки, без команди, яка б це все забезпечувала. У вільний від роботи час. Але це щиро», – розповідає Сергій Проскурня, який за власний кошт фінансує проект.

Проект без політики

Нині проект виходить на черкаському телеканалі «Вікка». Щодня упродовж року – від 9 березня 2013 до 9 березня 2014 – в ефірі нова відеопоезія. Політиків до проекту Сергій Проскурня принципово не залучає. Каже, що йому потрібні «прості люди» – пересічні громадяни та відомі особистості. Приміром, у ювілейному 100-му сюжеті вірш «І день іде, і ніч іде» читає український художник Микола Маценко.

«Сергій Проскурня мені потелефонував і каже приблизно так: як ти ставишся до Тараса Григоровича? Я кажу, що Тараса Григоровича я дуже люблю. Свого часу носив «Кобзар» не те, що в кишені, але у сумці, і почитував його на зупинці, чекаючи транспорт. А у проекті прочитав дуже короткий, філософський вірш, який Шевченко написав у 1860 році, за сто років до мого народження. І ще я більше ніж півсотні років уже прожив, а актуальність цього вірша не втрачена», – зазначає художник.

Вірші читають на даху, в аптеці, на драбині…

Між тим кожен сюжет «Нашого Шевченка» – це імпровізація з формою. Герої проекту читають вірші поета в аптеці, у кафе, на драбині, біля дуба Залізняка у Холодному Яру… Тетяна Кавальчук розповідала «Думку» на даху з виглядом на Дніпро. Жінка родом з Білорусі, тож і поезію декламувала рідною мовою.

«Сповідь козака, який перебуває далеко від своєї країни і згадує про неї з ностальгією, була мені близька. І мені було цікаво покопатися у собі і знайти ті емоції, які б відповідали духу ліричного героя цього вірша. Ми знімали на даху одного з будиночків і хотіли, щоб було видно Дніпро. Це був ностальгічний погляд з кручі на простір», – розповідає Тетяна Кавальчук.

За спостереженнями режисера проекту Сергія Проскурні, найпопулярніші вірші або уривки з поезії, які вже неодноразово читали учасники проекту, «І мертвим, і живим…», «Мені однаково» та «Садок вишневий коло хати».

У «Нашому Шевченку» вже взяли участь різні за освітою та фахом жителі Черкаської області та відомі люди: актори, письменники, співаки, режисери. Натхненник проекту Сергій Проскурня планує не обмежуватися Шевченковим краєм і до 200-річниці Кобзаря об’єднати українців з усіх куточків держави навколо «Нашого Шевченка».

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути