chrome firefox opera safari iexplorer

У штаб-квартирі ЮНЕСКО презентували Петриківський розпис

11 червня 2013 о 09:39

У Парижі у штаб-квартирі ЮНЕСКО відкрилася виставка «Петриківський розпис – колір традицій», до якої увійшли 55 робіт, представлених в єдиному традиційному стилі.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, експозиція присвячена десятиріччю Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини і триватиме до 14 червня ц.р.

«Унікальна можливість презентувати у штаб-квартирі ЮНЕСКО Петриківський розпис на 10-у річницю Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини – це велика честь для Дніпропетровщини та всієї України», — зазначив під час церемонії відкриття голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков.

За його словами, Петриківський розпис — це унікальне явище українського народного мистецтва із понад 200-річною історією, актуальність якого підтверджена сьогоденням. «Петриківка» — не просто народна творчість, вона є душею українського народу і внеском України у світову духовну скарбницю», — вважає Колєсніков.

Голова Дніпропетровської облради Євген Удод відзначив, що Петриківський розпис давно став національним та регіональним символом України, який можна побачити як у музеях і на виставках, так і в приватних колекціях. Він висловив надію, що згодом «петриківка» стане частиною всесвітньої культурної нематеріальної спадщини людства.

У свою чергу перший заступник Генерального директора ЮНЕСКО Геташев Енгіда привітав українську офіційну делегацію в Парижі від імені гендиректора організації Ірини Бокової і подякував за організацію такої потужної і барвистої виставки. «ЮНЕСКО працює над створенням умов для діалогу між цивілізаціями, культурами і народами, який грунтується на повазі спільних цінностей, які у тому числі відзначені Конвенцією про охорону нематеріальної культурної спадщини», — нагадав він. За його словами, саме за допомогою цього діалогу світ може прийти до глобального розуміння сталого розвитку, що охоплює дотримання прав людини, взаємну повагу і гуманність, чому сприятиме також і виставка Петриківських шедеврів у штаб-квартирі ЮНЕСКО. Енгіда висловив сподівання, що у грудні Комітет всесвітньої спадщини ухвалить відповідне рішення про «Петриківку».

Представники української делегації подарували ЮНЕСКО унікальну скриню, оформлену у традиційній манері Петриківського розпису.
У рамках презентації відбулися майстер-класи з розпису, дефіле у сукнях, ярамарок, коктейль.

Нагадаємо, у грудні 2013 року на засіданні комітету ЮНЕСКО має бути вирішене питання щодо надання Петриківському розпису статусу нематеріальної спадщини людства.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути