chrome firefox opera safari iexplorer

Українці краще ставляться до Росії, ніж росіяни до України, – опитування

26 червня 2013 о 09:31

За графіком спільного проекту Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) та Левада-Центру (Росія) з 21 по 30 травня 2013 року КМІС провів всеукраїнське опитування громадської думки стосовно ставлення населення України до Росії та населення Росії до України. Дані опитування КМІС є у розпорядженні УНН.

За інформацією КМІС, як і раніше, ставлення українців до Росії краще, ніж ставлення росіян до України. Порівняно з лютим 2013 р. поширеність доброго ставлення до Росії дещо зменшилася – з 85% до 81%. Частка українців, що негативно ставляться до Росії складає 10%, 9% не змогли відповісти на запитання.

При цьому За регіональним розподілом як і раніше, найбільші частки позитивно налаштованих до Росії українців у Східному (93%) та Південному регіонах (85%), найменше їх у Західному регіоні (66%). У Центральному регіоні позитивно ставляться до Росії 80%. Порівняно з лютим зменшилася кількість позитивно налаштованих до Росії у Південному регіоні (було 92%) та Центральному (було 86%)

У цей час ставлення до України в Росії за цей період статистично не змінилося – кількість позитивно налаштованих складає 72%, негативно – 18%, не змогли відповісти на запитання 9%.

Як зазначив заступник директора Левада-Центру Олексій Гражданкін, «в цілому, за останній рік ставлення росіян до України ще більш покращилося (хоча за останні півроку динаміка показників дещо невиразна). При цьому, як і раніше, якщо позитивне ставлення до США та Європейському Союзу більшою мірою притаманне молоді, людям із високим рівнем добробуту та освіти, то ставлення до України, так само як і до Білорусі, для всіх соціальних груп більш однорідне, а прагнення відокремитися від неї, навпаки, збільшилося (знову ж, як і раніше, в якості прихильників інтеграції найчастіше виступають люди старших вікових груп, з низьким рівнем освіти, жителі села, а противниками — чомусь люди з низьким рівнем добробуту і жителі Москви). Ніякий іншої гіпотези, окрім як падіння інтересу до подій, що відбуваються в Україні, висунути не можу».

У КМІС зазанчили, що методом інтерв'ю опитано 2030 респондентів, що мешкають в усіх областях України (включно з містом Києвом) та в АР Крим за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

Дослідження Левада-Центру, репрезентативне для дорослого населення Росії, проводилося 23-27 травня 2013 року. Опитано 1601 респондент віком від 18 років, у 127 населених пунктах.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути