chrome firefox opera safari iexplorer

Українці все більше замінюють живе спілкування на віртуальне

18 червня 2013 о 15:43

Телефонні розмови, Skype, смс і листування в соціальних мережах у більшості випадків замінюють живе спілкування у будні для 64% українців.

Такими є результати дослідження трендів комунікації, проведеного в Україні компанією GFK, пише Українська правда.Життя.

В ході дослідження також виявилося, що кожен третій українець спілкується з друзями через соціальні мережі частіше, ніж наживо. А 18% спілкуються щодня онлайн з людьми, котрих вони навіть не знають особисто. Майже стільки ж (17%) опитаних щодня спілкуються з родичами, що живуть окремо (крім батьків та дітей).

Фахівці кажуть, що електронна пошта і текстові повідомлення викликали, так звану, епідемію сором'язливості. Заочно набагато простіше створити і підтримувати певний образ, промовчати про негативні риси і зробити акцент на позитивних.

На підтвердження цього, 61% українців зізнаються, що як мінімум один раз говорили неправду, спілкуючись через інтернет. А 55% опитаних вважають, що при спілкуванні через інтернет легко казати неправду і перебільшувати.

У більшості випадків українці наживо спілкуються в колі родини, з тими, з ким живуть разом, або з колегами по роботі.

А от з друзями при особистій зустрічі спілкуються зараз в середньому на 1 годину на день менше, ніж ще 5 років тому. І тільки 36% українців спілкуються наживо більше, ніж телефоном або онлайн. Але при цьому більше половини опитаних (61%) негативно ставляться до скорочення часу, проведеного особисто з друзями і близькими.

Ще більша кількість українців (91%) вважає спілкування без допомоги сучасних засобів комунікації більш щирим і наповненим. Адже при спілкуванні онлайн здається, що людина постійно контактує з людьми, хоча насправді вона все більше приховує свої справжні емоції за низкою смайликів.

Найбільш активно (кожен або майже кожен день) українці спілкуються з чоловіком або дружиною і колегами по роботі — 78% і 75% респондентів відповідно.

Проблема, утім, стосується не лише українців. Так, за даними ComScore, в США за п'ять років (2006—2011 рр.) особисте спілкування скоротилося на 10%, а кількість часу, що проводиться в соціальних мережах, збільшилася в 2,5 рази, а у Великобританії 26% людей віддають перевагу онлайн листуванню, а не живому спілкуванню.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути