chrome firefox opera safari iexplorer

Велика вода з Європи через 10-20 днів може затопити Україну

06 червня 2013 о 10:27

Днів через 10-20 в Україну може прийти велика вода з Європи. «За нашими прогнозами, в зоні ризику населені пункти на півдні Одеської області, — каже Вестям начальник відділу гідропрогнозів Укргідрометцентру Вікторія Бойко. — Ми очікуємо, що вже до кінця червня можемо відчути наслідки повені в Європі: Дунай вийде з берегів — і рівень води досягне критичних позначок». У главку МНС Одеської області моніторять ситуацію і готові відкачувати воду і евакуювати людей.

«У нас майже всі райони в зоні ризику — щороку когось затоплює, — кажуть у прес-службі ГУ МНС Закарпатської області. — Ось у 2008 році від повені рятували Рахівський район, а в 2012-му — Мукачівський. Спрогнозувати підняття води в цьому році складно, але ми постійно напоготові».

«Гумові чоботи у нас завжди напоготові, майже у кожної сім'ї є човни. Ми звикли, — каже мешканка селища Вилкове Одеської області Олена Смирнова. — Літні паводки нам не так страшні — вода швидко йде по каналах. Тільки шкода втратити врожай. Вже зараз робимо насип біля дільниць, де це можливо, а от сусіди риють канавки від грядок, щоб відразу вода йшла». Вілковчанин Микола готує провізію для своєї старенької мами: «Їй буде складно часто ходити за продуктами. Треба закупити їй макарони, закрутку, м'ясо».

У селі Матроська Ізмаїльського району планують вивозити дітей до родичів. «Попереджали, що наше село затопить навесні, але все пройшло добре, може і цього разу помиляться, — сподівається місцева мешканка Юлія. — Ми хочемо вже відправити дітей до хрещеної до Одеси. А чоловік купив новий насос — старий зламався, коли з підвалу відкачували воду. У нас льох частенько топить, консервацію зберігаємо під ліжками».

Більше панікують жителі Львівської області. П'ять років тому Прикарпаття постраждало від потопу, і тепер тут з жахом чекають великої води. «Якщо Європу затопило, то і нас скоро чекає біда. У нас навесні завжди напоготові надувні човни, кирзачі та консерви — на випадок, якщо доведеться рятуватися на горищах», — розповіла нам мешканка села Гірське Миколаївського району Оксана Струк. «Навесні нас пронесло, а зараз може залити. Дощі йдуть щодня, полуниця в цьому році погана через таку погоду. Але найстрашніше — якщо річки вийдуть з берегів. Приготували півтори сотні мішків і кілька вантажівок піску. Хоча такою «артилерією» потоп не зупинити», — каже селянин Ігор Ковальчук.

Джерело: unian.ua
Розділи: Довкілля

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути