chrome firefox opera safari iexplorer

Як музика впливає на стан людини?

12 червня 2013 о 20:22

Який вплив створює на людський мозок прослуховування нової, раніше незнайомій музики? Відповісти на це питання змогли вчені з науково-дослідного інституту Ротмена (Торонто, Канада).

Чому корисно слухати нову музику? Фото: Redbaron/stockfreeimages.com

У дослідженні вченими застосовувався метод МРТ (магнітно-резонансна томографія). МРТ показав, що при прослуховуванні людиною якоїсь нової музики відбувається збудження тих ділянок головного мозку, які відповідають за задоволення.

Вчені знають про роль «центрів задоволення». Але в цьому випадку реакція цих ділянок мозку виявилася незвичайною і непорівнянною з реакцією, яка виникає, наприклад, при вгамуванні голоду. Доктор Валорі Салімпур говорить: «Дивно те, що людина очікує і приходить у хвилювання від чогось зовсім абстрактного — через звук, який вона має почути».

У дослідженні, проведеному в неврологічному центрі Монреальського університету Макгілла, взяли участь 19 добровольців. Добровольці прослухали 60 фрагментів невідомих для них творів, які були відібрані в залежності від їх музичних уподобань. Зміни в мозку фіксувалися на томографі. Також під час прослуховування півхвилинних музичних фрагментів учасникам дослідження було запропоновано купити найбільш уподобані в змодельованому онлайн-магазині.

При скануванні виявилося, «центри задоволення» заздалегідь починають яскраво світитися — таким чином вчені могли дізнатися заздалегідь, яку пісню вибере випробуваний.

Доктор Салімпур говорить: «Це новий напрямок у нейробіології. Аналізуючи мозкову діяльність, вчені намагаються дізнатися про що люди думають, зрозуміти хід їхніх думок, мотиви і в кінцевому підсумку передбачити їх поведінку».

Також було виявлено, що «центри задоволення» взаємодіють зі слуховою зоною мозкової кори, в якій зберігається вся інформація про раніше почуті звуки та мелодії.

У подальших планах учених — пояснити, як впливає на музичні вподобання взаємодія між слуховий зоною і «центрами задоволення»

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути