chrome firefox opera safari iexplorer

Червень став місяцем незаконних фестивалів у київських парках, — екологи

05 липня 2013 о 11:15

У червні в зелених зонах Києва відбулося два фестивалі, не узгоджені з Департаментом культури КМДА. Про це природоохоронців повідомила директор департаменту С. Зоріна.

Як повідомляє прес-служба Національного екологічного центру України, у червні 2013 р. на території Гідропарку та Труханового острова пройшло два фестивалі – езотеричний «Казкове місто» (6-9 червня) та музичний «Ostrov» (27-29 червня). Обидва викликали стурбованість з боку природоохоронців та мешканців прилеглих районів.

За інформацією прес-служби НЕЦУ, Фестиваль езотеричних та духовних практик «Казкове місто» відгородив для свої потреб значну територію зеленої зони загального користування рекреаційного призначення на о. Долобецький (Гідропарк).

Його організатори порушили п. 6 «Положення про порядок підготовки спортивних споруд та інших спеціально відведених місць для проведення масових спортивних та культурно-видовищних заходів», згідно з яким «заходи проводяться лише на спортивних спорудах і у спеціально відведених місцях».

На території «Казкового міста», де одночасно перебували сотні людей, було помічено лише два біотуалети, що є порушенням санітарних та епідемічних норм. Також на фестивалі не було жодної душової кабіни.

Таким чином, сотні відвідувачів використовували воду Дніпра для цих потреб, що також є порушенням екологічних норм, адже при митті використовуються миючі засоби, які не повинні зливатися в дніпровську воду.

На території «Казкового міста» організаторами було самовільно визначено два пляжі, які не були нічим оснащені.

Доступ на територію фестивалю і на ці самовільні «пляжі» був дозволений лише для учасників, за відвідування фестивалю стягувалася платня (60 грн, потім 100 грн на день, 250 грн за 4 дні), хоча обмеження вільного доступу до води в рекреаційній зоні є порушенням чинного законодавства.

Загалом обмеження доступу на територію «Казкового міста» позбавило багатьох киян можливості відпочити в рекреаційній зоні Гідропарку.

Як повідомила директор Департаменту культури КМДА Світлана Зоріна у листі № 125-1/7625 від. 11.06.2013, «питання проведення … фестивалю «Казкове місто» не узгоджувалось з Департаментом культури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)».

Прикметно, що поруч відбувається інтенсивне захоплення території Долобецького різноманітними «пляжними клубами». Фестиваль, який нібито направлений на поліпшення еко-свідомості населення, насправді вніс свій вклад у комерціалізацію природних територій Києва.

Другий фестиваль, «Ostrov» на Трухановому острові, став продовженням прикрої тенденції проводити гучні музичні заходи в місячник тиші на природній території. Фестиваль електронної музики тривав цілодобово з 27 червня і до 29 червня, музика звучала на трьох танцмайданчиках.

Олексій Василюк, заступник голови Національного екологічного центру України (НЕЦУ), коментує: «Проектований заказник «Труханів острів» є одним з основних місць гніздування птахів у Києві. Вже два гучні фестивалі відбулися в червні на Трухановому острові з грубим порушенням ст. 6 Бернської конвенції, ратифікованої Україною, яка прямо забороняє порушення спокою птахів у період гніздування. Перетворення Труханова на місце проведення фестивалів несумісне з їх збереженням».

Прес-служба НЕЦУ нагадує, що 8-9 червня 2013 р. ГО «Країна мрій» за підтримки КМДА та Мінприроди провели на Трухановому острові рок-фестиваль «Rock’n’Sich», також всупереч вимогам Бернської конвенції. А на 2014 рік КМДА запланувала проведення на Трухановому фестивалю «Sziget Kyiv», що збере багатотисячний натовп, ймовірно, саме в розпал сезону гніздування птахів.

Розділи: Довкілля

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути