chrome firefox opera safari iexplorer

До 100-річчя пам’яті Лесі Українки в Києві відкриються дві виставки

10 липня 2013 о 09:31

10 липня у меморіальному приміщенні бібліотеки колегії Павла Галагана Національного музею літератури України відкриється літературно-мистецька виставка, присвячена 100-літтю пам’яті Лесі Українки «... й слово мої уста німії оживило…».

Виставка має хронологічно-жанровий принцип, повідомляє прес-служба Мінкульту.

Експозицію виставки складають прижиттєві видання творів Лесі Українки – збірки поезій «Думи і мрії» (1899), «Відгуки» (1902) та перекладів «Книга пісень Генріха Гейне. Також на виставці представлений переклад Лесі Українки і Максима Славінського «Генріх Гейне. Атта Траль, Питклір Балади» (1903), першодрук підручника «Стародавня історія східних народів» (1918), першовидання «Лісової пісні» 1914 року тощо.

Серед унікальних експонатів на виставці представлені періодичні прижиттєві видання альманахів, журналів з творами письменниці, серед яких альманахи «Вік» (1902), «За красою» (1905), «Дубове листя» (1903), «Досвітні огні» (1915), «На вічну пам’ять Котляревському» (1904) та ін. Окремої уваги заслуговує газета «Рада» Є.Чикаленка з статтями С.Єфремова з повідомленням про сценічне життя драм Лесі Українки та некрологом від 2 серпня 1913р. Також на виставці представлений автограф Лесі Українки та її лист до Б.Грінченка від 6 липня 1903р.

Експонатами виставки, присвяченої пам’яті Лесі Українки, стали й унікальні видання творів, надруковані у 30-х рр. ХХ ст. та твори часу незалежної України. На виставці також представлена творчість Лесі Українки в оцінці літературознавців та критиків. На виставці також представлені портретні зображення Лесі Українки та ілюстрації до її творів. Виставка доповнюється унікальними листівками кінця ХІХ – поч. ХХ ст. та світлинами. У циклі «Леся Українка для дітей» показані материкові та діаспорні видання й твори у періодиці.

Виставка діятиме з 10 липня по 10 серпня 2013 р.

11 липня в Національному літературному музеї України відкриється художня виставка пам’яті Лесі Українки «Намальована пісня».

На виставці представлено близько 60-ти художніх творів, виконаних у техніці графіки, комп’ютерної графіки, олійного та темперного розпису. Це роботи (пейзажі, портрети, сюжетні композиції) художниць Наталі Синишин, Валентини Осишної та Наталі Дубенюк, які об’єднує філософське трактування ліричних творів письменниці.

Наталя Синишин народилась на Одещині, закінчила Київський державний художній інститут, за фахом архітектор, але з 1989 року професійно займається образотворчим мистецтвом, член Національної спілки художників України, бере участь у багатьох всеукраїнських та об’єднаних художніх виставках. У її доробку біля 20 персональних виставок у Києві та за кордоном, учасник міжнародних пленерів, нагород. На виставці представлені графічні роботи Наталі Синишин виконані пером, кольоровими фломастерами, аквареллю, гуашшю. Це сюжетні композиції, які ілюструють літературні твори Лесі Українки та інших видатних поетів України.

Валентина Осишна народилась у Києві, за фахом архітектор, а з 1990 року член НСХУ, Майстер народної творчості, учасник багатьох всеукраїнських та об’єднаних художніх виставок, персональних у Києві та за кордоном.

Наталя Дубенюк народилась у Києві, закінчила Київський державний художній інститут, факультет графіки. З 1982 року бере участь у всеукраїнських та зарубіжних художніх виставках. Член Національної Спілки журналістів України, лауреат премії Володимира Винниченка. Серія робіт художниці присвячена темі «Лісової пісні» за одноіменним твором Лесі Українки.

Нагадаємо, 1 серпня (19 липня за старим стилем) 1913р. у м. Сурамі на Кавказі померла Леся Українка (Лариса Петрівна Косач).

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути