chrome firefox opera safari iexplorer

Екологи визначили найбільш забруднені міста України

11 липня 2013 о 10:34

За даними 1992—2012 років, дуже високий і високий рівень забруднення атмосферного повітря спостерігався у більш ніж 20 містах України. Про це повідомляє Міністерство екології та природних ресурсів.

Так, протягом 20-річного періоду найбільш забрудненими є міста, в основному, на сході та в центрі
Протягом 20-річного періоду найбільш забрудненими є міста, в основному, на сході та в центрі України.
України, зокрема, в Донецькій області — Чернівці, Дзержинськ, Донецьк, Єнакієве, Краматорськ, Макіївка, Маріуполь та Слов'янськ.

На початку 90-х років високий рівень забруднення спостерігався у Луганську, зберігається досі в Лисичанську, Рубіжному та Сєверодонецьку.

У центральному регіоні найбільш забруднене повітря у Дніпропетровську, Дніпродзержинську та Кривому Розі. У Черкасах високий рівень забруднення спостерігався до 2008 року, згодом він зменшився до підвищеного.

У південному регіоні протягом усього періоду дуже високий рівень забруднення залишається в Одесі, високий — у Красноперекопську та Запоріжжі, з 1999 року — в Армянську. На заході високий рівень забруднення повітря спостерігається в Луцьку, в окремі роки — в м. Ужгород.

Загалом, на території України протягом 1992—2012 років рівень забруднення атмосферного повітря характеризувався як високий.

Моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на мережі спостережень гідрометеорологічних організацій здійснюється в 53 містах України (в тому числі, у всіх обласних центрах). Як пояснюють у Мінприроди, дуже високий і високий рівень забруднення атмосферного повітря в містах пов'язаний зі значними концентраціями формальдегіду, діоксиду азоту, фенолу, бензапірену, фтористого водню, оксиду вуглецю, завислих речовин.

Рівень забруднення повітря у містах оцінюється за допомогою індексу забруднення атмосфери (ІЗА), який розраховується за сумою п'яти найбільших ІЗА забруднюючих домішок із середньорічними концентраціями. ІЗА кожної забруднюючої домішки отримують шляхом ділення її середньорічної концентрації на гранично допустиму концентрацію (середньодобову) і зведення в ступінь, яким є коефіцієнт відповідно до класу небезпеки цієї домішки.

Джерело: ZN.UA
Розділи: Довкілля

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути