chrome firefox opera safari iexplorer

Експерти: найдешевше орендувати квартиру в Запоріжжі, а найдорожче житло в Києві та Харкові

11 липня 2013 о 09:55

В Києві ціни на оренду однокімнатних квартир практично зрівнялися з середньою зарплатою. Так, за даними дослідження порталу оголошень Slando, жителі столиці платять за квартиру близько 4,2 тис. гривень, при цьому вони заробляють в середньому 5,01 тис. гривень.

Зростання вартості оренди житла пов'язане з напливом приїжджих і з відсутністю доступного іпотечного кредитування, пишуть «Вести».

«На жаль, зараз ціни на оренду в столиці дійсно майже зрівнялися з середніми зарплатами. У когось зарплата 10 тис. грн, і вони можуть витрачати до 5 тис. на оренду, а у когось — три. Ті, у кого зарплата маленька, живуть удвох або втрьох в однушці», — розповідає Володимир Столітній, юрист, який спеціалізується на нерухомості.

Як повідомив експерт консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький, за 2012 рік оренда квартир по Києву подорожчала на 20%, а по країні — на 8-13%.

За 6 місяців 2013 року знімати квартири стало на 5% дорожче. При цьому найдорожча оренда в Києві, Харкові, Криму і Одесі. «З Києвом все зрозуміло — це місто, куди люди з усієї країни їдуть працювати. Харків — місто з розвиненою інфраструктурою та студентська столиця. Саме ця категорія підігріває попит на житло. У курортних Одесі та Криму — традиційний зліт цін влітку і плавне зниження, починаючи з листопада», — зазначає експерт.

Дешеву оренду можна знайти тільки в дотаційних північних і західних регіонах. Там зарплати традиційно не перевищують 2,5 тис. гривень, а за знімання житла беруть не більше 1,5 тис. гривень. Правда, винятком є Львів, де середня зарплата становить близько 2,7 тис. гривень, а ціна за оренду квартири — 2,1 тис. гривень. Такі ціни в столиці Галичини пов'язують з напливом туристів, які знімають квартири по 200-400 грн на добу.

Найгірше зі співвідношенням зарплат і витратами на житло в Київській області, де зарплати на рівні 3,3 тис. гривень, а квартири — 4,1 тис. гривень.

За словами експерта Сергія Костецького, такий дисбаланс пояснюється близькістю до столиці. «Такий дисонанс між ціною оренди і зарплатами в Київській області обумовлений тим, що велика частина людей з передмість (Буча, Ірпінь, Обухів, Бориспіль) працюють у Києві, тому реальна зарплата у них більша, ніж середня по області», — зазначає Володимир Столітній.

Найкраще справи йдуть у тих регіонах, де туристів і приїжджих небагато, проте є промисловість, яка працює, наприклад, у Запоріжжі.

Найдешевша оренда однокімнатної квартири в спальному районі Києва становить не менше 3-3,5 тис. гривень. При цьому меж в цінах не існує — за студію з видом на Хрещатик просять і 10 тис. грн. У Сімферополі ціни варіюються від 1,8 тис. до 3,5 тис. гривень, а в Дніпропетровську — від 1,8 до 2,2 тис. гривень. У Харкові та Донецьку однокімнатну можна зняти за 2,1 тис., а двокімнатну — за 2,5 тис. гривень.

За словами Володимира Столітнього, з середини серпня знімати квартири стане дорожче: «Це буде відчутне подорожчання — відсотків на 15. По-перше, в цей час закінчиться сезон відпусток, з'їдуться студенти, і орендодавці піднімуть ціни», — говорить Столітній.

Радник президента Асоціації фахівців з нерухомості України Володимир Винокур додає, що зростання цін можуть спровокувати підвищення комуналки та виведення з тіні всіх орендодавців. Зазначимо, житло в Європі набагато доступніше. Так, у Варшаві орендувати квартиру можна за 190 євро при середній зарплаті в 640 євро, в Берліні — за 270 євро при зарплаті 1730 євро, а в Парижі — за 800 євро при зарплаті 2400 євро.

 

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути