chrome firefox opera safari iexplorer

Лікарі закликають Раду підняти акцизи на пиво

05 липня 2013 о 12:00

Українські медики та активісти громадських організацій закликають парламент ухвалити пакет законопроектів (№ № 2875, 2876, 2880) про збільшення акцизного збору на пиво.

«Піднімати акцизи на пиво потрібно обов'язково. Позавчора ми обговорювали це на міжфракційної депутатської групи „За тверезе майбутнє“. Подорожчання пива навіть на 10% скорочує його споживання на 5%. Як свідчать дані Всесвітньої організації охорони здоров'я, це знижує смертність, в тому числі від алкогольного передозування. В Україні зараз більше 1,5 млн. алкоголіків», — зазначив головний лікар Київського центру здоров'я Отто Стойка.

За його словами, запропоноване підвищення акцизу на пиво втричі підвищить ціну на пляшку пива лише на 1 гривню. Разом з тим пивна галузь втратить максимум 15-20% прибутку, що, впевнений медик, і є основною причиною блокування законопроектів у Раді.

Тим часом координатор руху «Твереза ​​Україна» Артем Ступаков впевнений, що високі показники смертності серед українців пов'язані саме зі споживанням алкоголю, зокрема пива. «У всьому цивілізованому світі акцизи на пиво набагато вище, ніж в Україні... МОЗ стверджує, що двоє з трьох українців помирають через серцево-судинні захворювання. Під впливом пива в серцевому м'язі розвивається токсична алкогольна дистрофія, яка веде до важкої серцевої недостатності», — пояснив він.

У дитячій клініці Охматдит підвищення акцизів підтримують. «Акциз на пиво потрібно збільшувати суттєво. Інакше наповнити бюджет не вдасться. Зараз навіть порівняно з Росією акциз на пиво в Україні в 4,5 рази нижче. Порівняно з Білоруссю — в 3 рази нижче. За рівнем споживання пива Україна після Чехії займає друге місце в Європі. Торік пива в нашій країні виробили більше, ніж мінеральної води і соків разом узятих», — зазначила член опікунської ради клініки Ганна Гопко.

На її думку, отримані від підвищення акцизу на пиво кошти мають піти на будівництво першої національної дитячої лікарні, що спеціалізується на трансплантації кісткового мозку.

Нагадаємо, 18 квітня понад 30 депутатів парламенту ініціювали внесення пакету законопроектів № № 2875, 2876, 2880, які пропонують збільшити акциз на пиво з 0,87 до 2,50 грн. за літр. За рахунок виручених коштів автори закону пропонують профінансувати в будівництво сучасного лікувально-діагностичного комплексу спеціалізованої лікарні Охматдит.

У червні громадські активісти влаштували акцію біля будівлі парламенту, вимагаючи у депутатів не затягувати з розглядом законопроектів щодо підвищення акцизів на пиво. На думку юристів, акцизів на пиво на кшталт експропріації і воно може привести до закриття низки українських компаній-пивоварів.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути